Kereken két hónappal az Eszpressz Szamina nevű görög komp 80 halálos áldozattal járó elsüllyedése után szerdán öngyilkos lett a hajót üzemeltető társaság vezérigazgatója. A 60 éves Pantelisz Szfiniasz a Minoan Flying hajóstársaság pireuszi székházának hatodik emeleti ablakából vetette le magát.

A komp szeptember 26-án, Párosz szigete előtt süllyedt a tengerbe. A szerencsétlenül járt hajó első tisztje vállalta a felelősséget a katasztrófáért: elismerte, hogy rosszul becsülte fel a hajó és a szárazföld közötti távolságot. A komphajó a viharos szélben, mindössze 3 kilométerre a pároszi kikötőtől sodródott neki egy jól ismert sziklazátonynak. Görögországban 35 év óta nem volt ilyen súlyos tengeri szerencsétlenség.

A kapitány, az első tiszt és a legénység két másik tagja ellen többrendbeli gondatlan halálokozás és súlyos testi sértés, a tengerhajózási szabályok megsértése és egy hajó elsüllyesztése címén emeltek vádat a görög hatóságok. A hajóstársaság ellen benyújtott kártérítési keresetek összege mintegy 32,5 millió dollár.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.28.)