Ariel Saron izraeli ellenzéki vezető bejelentette, hogy kész ismét koalíciós tárgyalásokat folytatni Ehud Barak miniszterelnökkel. Döntésének oka, hogy az izraeli parlament kedden feloszlatta magát, és a kormányfő beleegyezett az előrehozott választásokba.

Ariel Saron izraeli ellenzéki vezető szerdán bejelentette, hogy miután a knesszet kedd este feloszlatta magát és Ehud Barak kormányfő beleegyezett az előrehozott választásokba, kész ismét koalíciós tárgyalásokat folytatni vele. A korábbi koalíciós tárgyalásokkal a feleknek eddig is az volt a célja, hogy a palesztin felkelés lecsitítására létrehozzanak egy nemzeti egységkormányt. E megbeszéléseken azonban Saron elutasította, hogy az egységkormány élén Barak maradjon a miniszterelnök. "Véleményem szerint Izrael számára szomorú nap a mai. A nemzetnek egységesnek kell lennie a béke érdekében. Ha Barak tárgyalásra hív, megyünk és tárgyalunk" - mondta Saron, a jobboldali Likud párt vezetője a hadsereg rádiójának nyilatkozva.

A kneszet, az izraeli parlament kedd este nagy többséggel megszavazta, hogy feloszlatja magát, és előrehozott parlamenti választásokat tartanak az országban. Ehud Barak miniszterelnök kijelentette, hogy nem fél a megmérettetéstől.

A kedd esti szavazás eredményének kihirdetése után azonnal megkezdődtek a konzultációk a Likud és a kormánykoalíció között a választások időpontjáról. Legvalószínűbbnek a május 1-jei vagy 8-ai dátum tűnik. A parlamentnek még kétszer kell szavaznia a feloszlatásáról ahhoz, hogy a határozat törvényerőre emelkedjen, de a második és harmadik olvasatban történő szavazás ezúttal formalitásnak tűnik.

A közeli hetekben a knesszet szavazásával még egy fontos kérdés eldől: hogy megmarad-e a miniszterelnök közvetlen választásának rendszere, amelyet jelenleg ellenez a nagyobb pártok parlamenti képviselőinek többsége.

Ehud Barakot tavaly májusban négy évre választották kormányfővé, de a jobboldali ellenzék már most meg akarja buktatni a koalíciót, mert elégedetlen azzal a móddal, ahogy a miniszterelnök a két hónapja tartó palesztin lázongásokat kezeli.

Elképzelhető, hogy Benjamin Netanjahu a Likud volt vezére megpróbál visszakerülni a jobboldali tömb élére. Ebben az esetben ő lenne Barak vetélytársa a miniszterelnöki székért vívott harcban.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 28.)