Az ilyenkor megszokott pompa nélkül ünneplik a palesztinok idén Jézus születésének 2000. évfordulóját. A folyamatos izraeli-palesztin összecsapások miatt ugyanis minden karácsonyra tervezett ünnepség elmarad Betlehemben. A város híres karácsonyfáját elképzelhető, hogy a támadásokban elesettek képei fogják díszíteni, a hatalmas profitban reménykedő kereskedők pedig lehúzhatják a rolót.

Tömeg a Jászol téren
A betlehemi városatyák úgy döntöttek, hogy az idén nem lesz ünnepi utcai díszkivilágítás a városban és a Jászol térre szervezett koncertek tucatjai is elmaradnak. Arról még nem született döntés, hogy a város híres karácsonyfáját feldíszítik vagy sem. Egyesek azt javasolták, hogy a fa ágait annak a több mint 200 palesztin áldozatnak a képével díszítsék, akik a szeptember óta tartó izraeli-palesztin összecsapásokban vesztették életüket.

''Abban a kegyetlen helyzetben, amiben most élünk nem tehetjük meg, hogy ünnepeljünk. Túl sok ember vesztette életét'' - magyarázta a városatyák döntését Tony Marcos a közgyűlés szóvivője. Marcos elmondása szerint a jelenleg üres Jászol téren máskor ez idő tájt alig lehetett mozdulni a turistáktól. Tavaly ezrek csődültek a 2000. év előtti utolsó karácsonyra Betlehembe.

A tér üres
A két hónapja tartó erőszakban az izraeli katonákkal való összeütközésekben hét palesztin vesztette életét Betlehemben. Biztonsági okokból több palesztin lakta településen a betlehemi döntéshez hasonló lépésre kényszerülnek és megpróbálják távol tartani a nem palesztinokat valamint a turistákat. Ez pedig hatalmas károkat okoz a helyi cégeknek, amelyek hatalmas energiát és pénzt fektettek az idei karácsonyba, mely Jézus születésének 2000. évfordulója.

Az emberek már év eleje óta az idei karácsonyra készültek, a kereskedők pedig azt hitték, hogy decemberre már hatalmas bevételre tesznek szert a rengeteg turistától. A jövő azonban még ennél is sötétebb, ugyanis egyes utazásszervezők már a jövő húsvéti betlehemi útjaikat is lemondták.

Ajánló:

Utazási információk Izraelről. (angolul)

Korábban:

(2000.11.29.)