Az olasz egészségügy-miniszter szerint a kábítószerek teljes tiltása több kárt okoz, mint hasznot, e véleménye miatt azonban támadások kereszttüzébe került Olaszországban. A kormány részéről már jelezték, hogy a tárcavezető véleménye nem egyezik a kabinet álláspontjával.

Umberto Veronesi olasz egészségügy-miniszter - aki maga is orvos - a Genovában rendezett országos kábítószer-koferencián nagy visszhangot keltett felszólalásával. Kifejtette: a történelemben már korábban is bebizonyosodott, hogy a tilalom nem küszöböli ki azokat a károkat, amelyeknek megszüntetése érdekében eredetileg bevezették. Sőt - fűzte hozzá a miniszter - újabb, sokkal súlyosabb károkat okoz, így fellendíti a bűnözést, a feketepiacot, a prostitúciót. Veronesi utalt bizonyos statisztikai adatokra is, amelyek arról tanúskodnak, hogy a könnyű kábítószerek miatti halálesetek száma a nullával egyenlő. Megállapította, hogy a drogok e fajtáitól nem lehet függőségbe kerülni. Az olasz egészségügyi tárca vezetője további érvként hozta fel: a herointól évente ezer ember veszti életét, a dohányzás miatt viszont 80 ezer, az alkoholtól pedig 30 ezer. A könnyű drogok közül az ecstasy évente egy-két emberéletet követel - fűzte hozzá.

A miniszter beszédére rögtön reagált Giuliano Amato miniszterelnök, aki Brüsszelből jelezte: Veronesi beszéde nem az olasz kormány hivatalos álláspontját tükrözi, az egészségügyi tárca vezetője csak szakemberként fejtette ki véleményét. Az ellenőrzött kábítószer-fogyasztás ellenzői elfogadhatatlannak tartják a tilalom feloldását, ehelyett három fronton, a megelőzés, a kábítószer-kereskedelem elleni intézkedések, valamint a megfelelő gyógyítás terén tartják szükségesnek a következetes cselekvést.

Patrizia Toia, a parlamenti kapcsolatok minisztere, aki korábban a lombardiai tartományi önkormányzat egészségügyi referense volt, s ebben a minőségében számos tapasztalatot szerzett a kérdéskörben, a La Repubblicának adott interjújában bírálta Veronesit. Szerinte az egészségügy-miniszter hideg tudományossággal tekint e bonyolult problémára, élőkben és holtakban méri a valóságot. A probléma gyökere abban rejlik, hogy az emberek milyen életminőséget biztosíthatnak maguknak. "Ha beismerjük, hogy együtt lehet élni a kábítószerrel, akkor törvényen kívül helyezzük azoknak a munkáját, akik vérrel és verejtékkel harcoltak eddig e jelenség ellen" - mondja Patrizia Toia.

(MTI)

Ajánló:

Baj esetére.

Korábban:

(2000.10.02.)