George Bush republikánus elnökjelölt emberei ideiglenes jelleggel Washington mellett, a Virginia állambeli McLean településen hozzák létre irodájukat, mert Bill Clinton kormányzata még nem ismerte el Busht megválasztott elnöknek, és nem bocsátotta Bushék rendelkezésére azt a pénzt és azt a fővárosi irodaépületet, ami a kormányzat átadás-átvételének átmeneti idejére a megválasztott elnök számára jár.

Dick Cheney, Bush alelnök-jelöltje szerdán Washingtonban beszámolt arról is, hogy ő és Colin Powell nyugalmazott tábornok Bush texasi birtokán tölti a hét második felét. Powell, aki a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke volt az Irak elleni, 1991-es Sivatagi Vihar hadművelet alatt, értesülések szerint a külügyminiszteri tárca várományosa Bush elnökké választása esetén. Az a tény, hogy Bush és Cheney bevonja őt az elkövetkező napok szűk körű, csapatépítő-tervező tevékenységébe, azt támasztja alá, hogy Powell valóban kulcsszerepre számíthat a Bush-adminisztrációban.

Egy másik híresztelés szerint Sam Nunn, volt georgiai demokrata szenátor esetleg védelmi miniszteri posztot kaphatna a republikánus kormányzatban - miként a távozó Clinton-kormányban a republikánus William Cohen tölti be ezt a posztot. A 62 éves Nunn azonban szerdán kijelntette: megtisztelőnek tartja, ha felmerült a neve, de nem szándékozik visszatérni a kormányzati szolgálatba, legfeljebb magánszemélyként hajlandó tanácsokkal szolgálni, ha erre igényt tartanak. Nunn a King és Spalding ügyvédi cégnél tart fenn irodát Washingtonban.

A (még feltételes) republikánus kormányzat védelmi miniszteri tisztségére szóba jöhető jelöltek közt emlegetik Paul Wolfowitzot a Pentagon volt államtitkárát és Norman Augustine-t, a Lockheed Martin cég volt elnökét. Miközben az amerikaiak többsége (a Zogby közvélemény-kutatási adatai szerint 57 százaléka) azt tartaná helyesnek, ha Al Gore visszalépne, a demokrata elnökjelölt ezzel szöges ellentétben szintén a kormányzati átmeneti időszakkal kapcsolatos szervező munkának szenteli ideje egy részét.

Az esetleges Gore-kormányzat lehetséges tagjaival kapcsolatos bizalmas megbeszélésekről nem szivárogtak ki hírek. Korábban ismertté vált, hogy Gore valószínű külügyminiszter-jelöltje Richard Holbrooke jelenlegi amerikai ENSZ-nagykövet lenne. Gore az NBC-nek adott szerdai nyilatkozatában kitartott amellett, hogy az összes szavazatot meg kell számlálni, és 50 százalékosra tette saját nyerési esélyeit. Hogy mi lesz a kézi szavazatszámlálással kapcsolatban a hitelesített (Bush győzelmét mutató) floridai eredmény ellen benyújtott demokrata panaszok sorsa, jogilag egyelőre nyitott kérdés.

Szerdán arról folyt a vita az illetékes bíróságon, hogy miként szállítsák a vitatott szavazólap-tömeget Miami és Palm Beach megyéből az állam fővárosába, Tallahassee-be, ahol az eljáró bíró szemügyre veheti a szavazólapokat. A szállítás lebonyolításának határidejét péntek 17 órában határozták meg, amiben tükröződik a tallahassee-i bíró óvatossága: aznap, pénteken délelőtt tart meghallgatást az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága Washingtonban, hogy elbírálja azt a republikánus panaszt, miszerint a floridai legfelsőbb bíróság alkotmányt sértett, amikor előírta a kézi számlálási adatoknak az eredeti összeszámlálási határidő utáni figyelembe vételét.

A szakértők arra számítanak, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság állásfoglalása - a testület kiemelkedő tekintélyének súlyával - végleges elvi irányt szab majd az amerikai elnökválasztási jogviták lezárásának, még akkor is, ha a legfelsőbb bíróság nem hoz konkrét verdiktet azokban a szavazatszámlálási részletkérdésekben, amelyeket egyébként nem is terjesztettek elé.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] dossziéja