Koszovói látogatása alkalmával George Robertson NATO-főtitkár a dél-szerbiai albán gerillahadsereg, az UPCMB politikai és katonai elszigetelésére szólított fel. Robertson Pristinában előterjesztett egy hatpontos tervet a felkelők és a szerb alakulatok közötti további erőszak megelőzésére.

Fotó: Hazir Reka

George Robertson
Joseph Ralston tábornokkal
George Robertson NATO-főtitkár terve egyebek közt előirányozza azt, hogy a KFOR nemzetközi békeerő szigorúbban ellenőrzi Koszovó közigazgatási határát. "A szerbiai változásokkal a háttérben a nemzetközi közösség nem fogja többé szó nélkül hagyni, még kevésbé elfogadni a szélsőségesek akcióit" - figyelmeztette a lázadókat a NATO főtitkára.

A magát Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítási Hadseregének (UPCMB) nevező albán képződmény eközben a tűzszüneti megállapodás megsértésével vádolta a szerb hatóságokat. Shaqir Shaqiri, a felkelők szóvivője azt közölte telefonon Pristinából a dpa hírügynökséggel, hogy már szerdán is tűzpárbajra került sor, a szerb rendőrök visszatérését az albánok lakta Lucani faluba pedig olyan "nyílt provokációnak" nevezte, amelynek célja új konfliktus kirobbantása.

Robertson felszólította az albán gerillákat, hogy mondjanak le az erőszakról és figyelmeztetett: a NATO-nak eltökélt szándéka, hogy mindent megtesz az erőszak megfékezésére. A főtitkár felhívta a koszovói albán vezetőket, hogy magánkapcsolataikban és nyilvánosan is ítéljék el és szigeteljék el a szélsőségeseket. A főtitkár kérte a jugoszláv vezetést, hogy akadályozza meg a túlreagálást, amely csak még nagyobb problémákat okozna.

Robertson állást foglalt az ellen, hogy módosítsák a NATO és Belgrád katonai-technikai megállapodását az ütközőövezetről, amelyet a gerillák bázisukként használnak. Robertson csütörtökön Pristinában eszmecserét folytatott két vezető koszovói albán politikussal, Hashim Thaqival, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) elnökével és Ramush Haradinajjal, a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) vezetőjével, az UCK egykori szakadár gerillahadsereg két volt tagjával, szerb részről pedig Randel Nojkiccsal, a koszovói szerb közösséget képviselői Szerb Nemzeti Tanács (SNV) tagjával.

A főtitkár, akit Joseph Ralston, az NATO európai haderőinek főparancsnoka is elkísért Koszovóba, hangoztatta: a nemrégiben tartott választások bebizonyították, hogy nagy a békevágy, de még létezik egy kisebbség, amely kész erőszakhoz folyamodni.

Az elmúlt napokban 5000 ember hagyta el otthonát vagy szállását a demilitarizált biztonsági övezet mindkét oldalán, Dél-Szerbiában és Észak-Koszovóban. Négyezren a Presevo, Bujanovac és Medvedja körüli szerb térségből távoztak, míg ezren Koszovóból menekültek Szerbiába - közölte csütörtökön az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága belgrádi irodájának szóvivője, Sinohara Maki.

Az emberek biztonsági okokból hagyják el az ütközőzónát, miután ott albán gerillák egy hete fegyveres rajtaütéseket hajtottak végre szerb rendőrségi ellenőrző posztok ellen. A menekülteket saját elmondásuk szerint nem bántalmazták vagy fenyegették - írta a dpa A B-92 belgrádi rádió jelentése szerint csütörtökön a válságövezetben tartózkodott Milomir Minics szerb kormányfő és Raszim Ljajics jugoszláv kisebbségügyi miniszter.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 29.)