Művi abortuszt kérő francia kiskorú a jövőben szülői hozzájárulás nélkül is elvégeztetheti a beavatkozást, azzal a feltétellel, hogy a műtétre egy maga által választott nagykorú személy elkíséri. Az Európában alkalmazott abortusztörvények körében eddig ismeretlen könnyítést a francia abortusztörvény módosításáról folyó parlamenti vita csütörtöki fordulóján szavazták meg a képviselők.

A jelenleg hatályos abortusztörvény erre az esetre eddig a kiskorút "a szülőkkel való konzultációra" kötelezte. Az új szabályozás újabb lehetőséget kíván teremteni arra, hogy a bajba jutott serdülő, ha nem kívánja, s szüleivel nem ápol megfelelően bizalmas viszonyt, ne legyen kénytelen világra hozni egy nem kívánt gyermeket a szülői hozzájárulás hiánya miatt.

A vita során a képviselők többsége nem opponálta a beterjesztett törvénymódosítás szóban forgó cikkét, arra a megállapításra jutottak, hogy a törvényben foglalt helyzet nem módosítja számottevően a szülői felhatalmazáshoz kötött eseteket. Az egyik képviselő mindazonáltal felvetette azt a problémát, hogy a serdülőnek a titoktartáshoz való joga súlyosan károsíthatja a családi kapcsolatokat. Mások a serdülő által választott nagykorú személynek a beavatkozással kapcsolatos büntetőjogi felelősségét firtatták, és fenntartásokat fogalmaztak meg.

A nemzetgyűlés asztalán lévő abortusztörvény-módosítás fő célkitűzése, hogy a jelenlegi 10 hétről 12 hétre növelje a művi abortusz elvégezhetőségének határidejét.

(MTI)

Korábban:

Olvassa el a Család+Egészség csatorna összeállítását!