Életét vesztette egy palesztin fiatal csütörtökön a Gázai övezetben, s ezzel kettőre emelkedett a nap folyamán izraeli katonák által lelőtt palesztinok száma. A 20 éves fiút a fején találta el a lövés. A szeptember 2-a óta tartó intifádának eddig 295 áldozata van.

Betlehem közelében is meghalt csütörtökön egy palesztin fiatal, amikor izraeli katonák belelőttek egy diákcsoportba. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök csütörtökön elítélte a palesztinok elleni "szégyentelen izraeli agressziót", s az ENSZ segítségét kérte a világszervezet palesztin jogokkal foglalkozó bizottságához intézett levelében. Hangoztatta, hogy a palesztin népnek ma minden korábbinál nagyobb szüksége van a nemzetközi közösség és az ENSZ szolidaritására az Izrael által "igazolhatatlanul" alkalmazott katonai erővel szemben tanúsított ellenállásában.

"Az Európai Unió elfogadhatatlannak tartja azt, ami a palesztinokkal történik az izraeliekkel való összecsapásaikban" - mondta csütörtökön Damaszkuszban Miguel Moratinos, az EU közel-keleti megbízottja. Faruk as-Saraa szíriai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után Moratinos kijelentette, hogy a palesztin területeken kialakult helyzet "kritikus ponthoz" érkezett. A politikus, akinek szavait a SANA szíriai hírügynökség idézte, emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió az erő túlzott alkalmazásával vádolja Izraelt.

Az izraeli rendőrség csütörtökön közölte: péntektől részlegesen feloldja a biztonsági rendszabályokat annak érdekében, hogy a ramadán böjti hónap idején minden muzulmán hitű palesztin jeruzsálemi lakos részt vehessen a pénteki imákon a jeruzsálemi Templomhegyen lévő Al-Aksza mecsetben. A palesztin felkelés miatt az izraeli hatóságok az elmúlt hetekben csak a 45 éven felülieket engedték belépni a mecset környékére.

(MTI)