A republikánusok meghallgatásával folytatódik az elnökválasztás következő fordulója

Az amerikai legfelsőbb bíróság ma, pénteken tart meghallgatást George Bush republikánus elnökjelölt jogászainak beadványa ügyében, a november 7-i elnökválasztás floridai szavazatszámlálásával kapcsolatban.

Az eredeti, törvény által előírt határidőre elvégzett összesítés alapján Bush 930 szavazattal nyert Floridában Al Gore demokrata elnökjelölt előtt. A floridai legfelsőbb bíróság azonban úgy döntött, hogy az eredmény hitelesítésével meg kell várni az egyes megyékben a határidő letelte után is folyó kézi szavazatszámlálás eredményét. Ez utóbbi határidőre a beérkezett pótlólagos adatok módosították, de nem fordították meg az eredményt: Bushnál 537 szavazatkülönbségnyi előny mutatkozott. Ennek nyomán az illetékes floridai állami testület hitelesítette Bush győzelmét, ami - a 25 floridai elnökválasztó elektor támogatásának elnyerése révén - egyben az amerikai elnökké választás lehetőségét is biztosítja.

Gore jogászai a bíróságon megtámadták a hitelesített eredményt, arra hivatkozva, hogy a csak részlegesen elvégzett és figyelembe vett kézi számlálás után továbbra is szavazólapok ezreinek a besorolása vitatható. (Gore-ék a szavazatszámláló gép által érvénytelennek minősített szavazólapokat nevezik "eddig meg nem számoltnak".) Ez a jogvita jelenleg ott tart, hogy teherautón Miami-Dade és Palm Beach megye szavazólapjait a bírósági eljárás helyszínére, Tallahassee-be szállították, és a bíró szombaton tart újabb tárgyalást, azt eldöntendő, hogy mit kezdjenek a hatalmas mennyiségű szavazólappal.

A republikánusok azonban még a floridai eredményhitelesítés előtt panasszal éltek az amerikai legfelsőbb bíróságnál a floridai legfelsőbb bíróság döntése ellen. Szerintük az összesítési határidő meghosszabbítása - és így a határidő utáni kézi számlálás figyelembe vételének elrendelése - alkotmányellenes volt, mert a bíróság nem hivatott a törvények megváltoztatására, és különösen nem a választási eljárási szabályok megváltoztatására elnökválasztás után, eredményhirdetés előtt.

Általános várakozás, hogy a washingtoni legfelsőbb bíróság elvi irányt szab majd az elhúzódó viták lezárásának. De hogy ezt a pénteken - helyi idő szerint délelőtt 10 órakor (budapesti idő szerint 16 órakor) - kezdődő meghallgatás után mikor teszi meg, egyelőre nem tudható. Elképzelhető, hogy már péntek este, de az is lehet, hogy hosszabb időre visszavonul tanácskozni.

Az elnökválasztó elektorokat legkésőbb december 12-én ki kell jelölnie az állam törvényhozásának, akkor is, ha addig nem zárulnak le a jogviták.

A floridai törvényhozásban a republikánusok jelentős többségben vannak. Csütörtökön a floridai törvényhozás illetékes bizottsága úgy döntött, hogy "arra alkalmas időben" rendkívüli ülést kell tartania a törvényhozásnak. A demokrata kisebbség ezt ellenzi, mert azt a törekvést látja benne, hogy a tallahassee-i parlament mindenképpen Bushnak akarja ítélni az állam 25 elektorát.

Az időmúlás a demokratáknak hátrányos: ha nem tudják időben elérni a bíróság előtt a vitatott szavazatok átszámolását - és ennek nyomán alátámasztani Gore szavazattöbbségét -, akkor nem látható, miként akadályozhatják meg, hogy a floridai parlament Bush támogatói közül jelölje ki a 25 elnökválasztó elektort.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] dossziéja