Az orosz Távol-Keleten barikáddal tiltakoznak a lakók a fűtés elmaradása miatt

Az orosz távol-keleti Uglovoje város lakói pénteken elbarikádozták a Vlagyivosztokot Nahodkával, illetve Habarovszkkal összekötő utakat. A lakók azt követelik, hogy állítsák helyre a környék fűtési szolgáltatását.

Már a tél beállta óta nincsen fűtés a környéken, mivel a városi távfűtő szolgálat állítólag nem tudott felkészülni a télre, nem tudták végrehajtani a szükséges javításokat, és nem tudtak olajtartalékokat képezni a betervezett pénzügyi források elmaradása miatt. A lakásokban legfeljebb 6 fok van, míg a szabadban mínusz 27 fokot mérnek.

"Nincs víz, nincs fűtés, nincs fizetés. Mi jön még?" - ez volt olvasható a tüntetők egyik transzparensén.
A rendőrség próbálta a blokádot felszámolni, de az utakon rekedt sofőrök közül sokan rokonszenveztek a tüntetőkkel. Az úttorlaszok miatt késtek a gépek a vlagyivosztoki repülőtéren, mert sem az utasok, sem a postai szállítmányok nem érkeztek meg idejében.

"A fűtés- és melegvízhiány legalább 50 ezer embert érint, köztük nyolcezer gyereket" - állapította meg Jurij Ribalkin, a tengermelléki területi duma gazdasági bizottságának elnöke. Rilbakin szerint a helyi képviselők a jövő héten vizsgálnak meg egy bizalmatlansági indítványt Jevgenyij Nazdratyenko tartományi kormányzó ellen, és felhívást készülnek intézni Vlagyimir Putyin elnökhöz, hogy hirdessen ki a térségben rendkívüli állapotot.

Putyin ez ügyben kedden fogadta Nazdratyenkót, valamint Konsztantyin Pulikovszkijt, a Kreml távol-keleti képviselőjét. Pulikovszkij pénteken egy moszkvai sajtókonferencián hozzá nem értéssel vádolta a tengermelléki vezetőket. Szerinte nem energiaválság van, hanem hatalmi válság, mert olyan emberek kezében van a vezetés, akik nem állnak feladatuk magaslatán. Pulikovszkij úgy vélekedett, hogy ha a tartományi elöljárók be tudták volna szedni a hiányzó 2 milliárd rubel adót, akkor nem lenne semmi probléma, annál is kevésbé, mert ez a körzet az egyik leginkább favorizált térség Oroszországban.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 27.)