Barak a palesztinokat hibáztatja a béke elmaradásáért

Az izraeli miniszterelnök akár a "kődobáló palesztinokkal" is kész békét kötni, ha Arafattal továbbra sem sikerül megállapodni. A jelenleg kormányzó izraeli Munkapárt vezetése, továbbra is Baraknak szavazott bizalmat. A pártban nagy befolyással bíró, Simon Peresz szerint viszont túl korai volt erről tanácskozni.

A Jediót Ahronótnak nyilatkozva a kormányfő ismét a palesztinokra hárította a felelősséget a szeptember vége óta tartó izraeli-palesztin erőszak miatt, amely már közel 300 halálos áldozatot követelt. Szerinte már a júliusi Camp David-i csúcstalálkozó is azért végződött kudarccal, mert a palesztinok elutasították a kompromisszumokat, és erőszakhoz folyamodtak.

Barak továbbra is készségét fejezte ki arra vonatkozólag, hogy Arafatot tekintse palesztin tárgyalópartnernek. Nem bizalmi kérdésről van szó - hangsúlyozta az AFP szerint. - Ha lehetséges, továbbra is Arafattal keresik a békemegoldást. Ellenkező esetben, "megfelelő pillanatban" a "kődobáló tüntetőkkel" veszik fel a kapcsolatot - adta értésre a kormányfő, aki azonban nem fűzött magyarázatot e gondolatához.

Baraknak az izraeli kormánypárt csütörtök éjjel további bizalmat szavazott a vezetői székben. A Munkapárt központi bizottságát az előrehozott választások miatt hívták össze. Az ülés után nyilatkozatban sürgették, hogy a párt sorakozzék fel a kormányfő mögött. Nem zárták ki azonban a dokumentumban annak lehetőségét, hogy Baraknak vetélytársai lesznek, akik pályáznak tisztére.

Az ülésről több befolyásos személyiség távol maradt, köztük Simon Peresz volt miniszterelnök. Elsietettnek ítélték ugyanis a tanácskozást, amelyhez Barak maga ragaszkodott.

(MTI)

Ajánló:

(angolul, héberül)

Korábban:

(2000.11.29.)