Feszült helyzet alakult ki Koszovó etnikailag kettéosztott városában, Kosovska Mitrovicában, a szerbek lakta negyedben. A tüntetők azért zárták le az utcákat, mert a NATO vezette békefenntartók kora hajnalban fegyverek után kutatva razziát tartottak. Az akcióban mintegy 150 szerb vesz részt.

A tiltakozók szemétgyűjtő konténerekkel és autóroncsokkal zárták le Kosovska Mitrovica szerb negyedének főutcáit, leállították a város felé vezető forgalmat. A tiltakozók az ENSZ egyik rendőrautóját is felgyújtották.
A szerbek az ellen tiltakoznak, hogy a KFOR-katonák fegyvereket keresve három házat kutatták át a város ipari negyedében. A KFOR szerint a tiltakozók megállították egy békefenntartó tiszt gépkocsiját, a tisztet megverték, tolmácsát elrabolták. A békefenntartók tárgyalnak a feltételezett túszejtőkkel.

Steven Shappel őrnagy, a KFOR szóvivője szerint a razzia során Kalasnyikov-géppisztolyokat, plasztik robbanóanyagot, kézi- és páncéltörő gránátokat, pisztolyokat és lőszert koboztak el. Letartóztattak két férfit és egy asszonyt, akiket gyilkossággal, fegyveres rablással és lopással vádolnak. A város szerb hatósága nehezményezte a békefenntartók "erőszakos magatartását", és külön sérelmezte az őrizetbe vételeket.

A Koszovó fővárosától, Pristinától mintegy negyven kilométerre fekvő iparvárost az Ibar folyó szeli át, elválasztva a szerbek lakta északi negyedet az albánok lakta déli városrésztől. Korábban több alkalommal robbantak ki etnikai villongások, de az elmúlt hónapokban valamelyest csökkent a feszültség.

(MTI)