"Légitámadást" szimuláltak egy amerikai hajó ellen az orosz vadászrepülőgépek

A Pentagon csütörtökön beismerte az orosz légierőnek azt korábbi állítását, mely szerint SZU-27-es vadászgépek az utóbbi néhány hét alatt háromszor is "becserkészték" a Kitty Hawk amerikai repülőgép-hordozót, és alacsony magasságban repülve fényképeket készítettek a hajóról.

Az orosz pilóták október 12-én, 17-én, majd november 9-én hajtották végre a bravúros akciókat, és novemberben e-mailen el is küldték a repülőgéphordozó-hajóra és az amerikai haditengerészetnek az elkészült fekete-fehér fotókat.

A Pentagon korábban azt állította, hogy az orosz repülők nem is szálltak át a Kitty Hawk felett, hanem csak mellette és néhány száz méteres magasságban repültek el.

Kenneth Bacon, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője és Steve Pietropaoli ellentengernagy, a haditengerészet szóvivője csütörtökön azonban elismerte, hogy az orosz gépek alacsony magasságban átrepültek a Dél-kínai-tengeren tartózkodó Kitty Hawk felett. A Reuters jelentése szerint a haditengerészet azt elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a hajó parancsnoki hídját is megörökítő felvételeket.

Bacon közlése szerint az incidensek nyomán a legénység tagjai közül senkit nem büntettek meg, de a Kitty Hawk bizonyos változtatásokat végrehajtott a védelmi rendszerében. Pietrapaoli ellentengernagy pedig hangsúlyozta: az orosz pilóták "csínytevése" nem jelentett veszélyt a repülőgép-hordozóra, és a haditengerészet nem feltételezi azt, hogy az orosz kormánynak ellenséges szándékai lettek volna az amerikai hajóval szemben.

Az orosz légierő november közepén számolt be arról, hogy Szu-24MR típusú felderítő gépek Szu-27-es vadászgépek kíséretében "légitámadást" szimuláltak a Kitty Hawk ellen, miután kijátszották a repülőgép-hordozó és a kísérőhajók légi felderítését, előrejelző rendszerét és légvédelmét. Október 17-én például akkor lepték meg Kitty Hawkot, amikor éppen üzemanyaggal töltötték fel. Háborús helyzet esetén ez a hajó megsemmisítésével ért volna fel, a harci gépek elsüllyesztették volna a Kitty Hawkot.

(MTI)