Német közvetítéssel folynak tárgyalások arab és izraeli foglyok cseréjéről a Hezbollah síita fegyveres csoport és Izrael között. A bejrúti médiában napvilágot látott jelentések szerint a felek közti megbeszélések jól haladnak, és izraeli kommentárok arra engednek következtetni, hogy eredményesen zárulnak.

A Hezbollah harcosai még október 7-én, az izraeli-libanoni határ egy vitatott hovatartozású területén foglyul ejtettek három izraeli katonát. Izrael jelenleg 15 libanonit tart fogva, köztük két gerillavezért. A Hezbollah követeléséből nem derül ki egyértelműen, hogy az izraeli katonákért cserébe követelik-e palesztin foglyok szabadon bocsátását.

A bejrúti asz-Szafir című lap értesülése szerint egy német közvetítő küldöttség már a múlt héten tárgyalt a Hezbollah biztonsági illetékeseivel, és a fogolycsere részleteit várhatóan 10 napon belül kidolgozzák.

Efráim Szneh izraeli védelmi miniszter-helyettes csupán annyit közölt, hogy kormánya mindent megtesz a katonák kiszabadítására, és az erre való törekvések "több szálon futnak".

Németország már korábban is fontos szerepet játszott a Hezbollah és Izrael közötti fogolycserékben. Legutóbb 1998-ban közvetítettek, amikor Izrael egy Libanonban megölt katona holttestéért átadta 40 gerilla földi maradványait, 60 harcost pedig szabadon engedett.

(MTI)