A republikánus többségű floridai törvényhozás képviselőháza 79-41 arányban megszavazta az állam 25 fős elnökválasztó elektori listáját, George Bush republikánus elnökjelölt támogatására. A floridai szenátus szerdán tervezi a lista jóváhagyását. A floridai legfelsőbb bíróság elutasította azt a kérést, hogy semmisítsenek meg 25 ezer szavazatot Seminole-ban és Martinban. Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága még nem hozta meg döntését a szavazatok újraszámlálásáról.

Öt héttel az amerikai választások után mindenki az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának döntésére vár. Bármelyik percben kiderülhet, mi lesz a sorsa annak a többezer floridai szavazatnak, amely eldöntheti végre: ki az Egyesült Államok új elnöke. George W. Bush az újraszámlálások leállítását, míg Al Gore az újraszámlálások folytatását kérte. A floridai legfelsőbb bíróság ugyan engedélyezte a szavazatok kézzel történű újraszámlálását a múlt pénteken, de az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága felülbírálta a döntést, és leállíttatta az újraszámlálást. A CNN szerint mintegy 40 ezer kérdéses szavazatról van szó.

Bár egyelőre nem hivatalosan Bust kiáltották ki győztesnek Floridában, az 537 szavazatos előnye az újraszámlálások leállítása előtt állítólag 200-ra apadt.

Közben egy másik testület, a floridai legfelsőbb bíróság fenntartotta azt a korábbi bírói döntést, amely elutasította azt a kérést, hogy semmisítsenek meg 25 ezer szavazatot Seminole-ban és Martinban. Ebben a két megyében a demokrata elnökjelölt, Al Gore híveinek számító helyi lakosok fordultak a bírósághoz azzal, hogy a választások előtt, a távszavazók szavazólapjainak igénylésekor republikánus pártalkalmazottak szabályellenesen működtek közre az igénylőlapok kitöltésében.

Mivel azt most már nem lehet megállapítani, hogy végül is mely leadott szavazatok eredtek olyan távszavazólapból, amit szabályellenes módon kitöltött űrlapon igényeltek, az egyetlen jogorvoslat az lehetetett volna, ha érvénytelenítik az összes - Seminole megyében 15 ezer, Martin megyében 10 ezer - leadott távszavazatot.
E két megye erősen republikánus többségű, és az ilyen szavazattömeg érvénytelenítése azt eredményezte volna, hogy George Bush elveszíti az elnökválasztást.

A floridai első fokú bíró mindkét megye vonatkozásában elutasította a szavazatok érvénytelenítésére irányuló keresetet, mondván: az igénylőlappal kapcsolatos eljárási szabálytalanság súlya nem indokolja, hogy érvénytelenítsék a jogszerűen szavazó állampolgárok ilyen nagy tömegének a szavazatát. Ezt az első fokú ítéletet hagyta most jóvá a floridai legfelsőbb bíróság.

Ugyanekkor hozott döntést a republikánus többségű floridai törvényhozás képviselőháza: 79-41 arányban megszavazták az állam 25 fős elnökválasztó elektori listáját, George Bush republikánus elnökjelölt támogatására. A listára a szilárd többségben levő republikánusok mellett két demokrata törvényhozó is igennel szavazott.

A képviselőházban előzőleg hosszú órákon át folyt a vita, és a republikánusok is azt remélték, hogy végül nem lesz szükség erre a szavazásra. Az amerikai legfelsőbb bíróságtól azonban hiába várták a végső jogi verdiktet George Bush és demokrata vetélytársa, Al Gore jogvitája ügyében. Ha ez a verdikt elhangzott volna - mégpedig Bushnak kedvező tartalommal -, akkor a floridai republikánus törvényhozóknak nem kellett volna feltétlenül lépniük.

A floridai törvényhozás másik házában, a szenátusban is jelentős a republikánusok többsége. A szenátus szerdán, helyi idő szerint 13 órakor ül össze, hogy megszavazza ugyanezen listát - ha még akkorra sem születik meg a Bush választási győzelmét jogilag hitelesen elősegítő szövetségi legfelsőbb bírósági döntés.

A floridai törvényhozás részéről történő elektorkijelölést az indokolja, hogy bár a november 7-i elnökválasztás eddig hitelesített eredménye Bush szoros floridai győzelmét mutatja, Al Gore demokrata elnökjelölt a bíróságnál kifogást emelt e hitelesített eredmény ellen. Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága hétfőn hallgatta meg a feleket, és kedden mindenki feszülten várta döntését, lehet-e folytatni vagy sem a Gore által kért további kézi szavazatszámlálást.

A jogszabályok értelmében az egyes államoknak december 12-ig kellett hivatalosan előterjeszteniük elnökválasztó elektoraik listáját. E listának Floridában is olyan személyekből kell állnia, akik valamennyien kötelezettséget vállalnak arra, hogy az államban lebonyolított lakossági elnökválasztás (bármilyen arányú) győztesére adják majd voksukat a december 18-i tényleges, elektori elnökválasztáson. Bushnak és Gore-nak egyaránt szüksége van a 25 floridai elektor támogatására ahhoz, hogy 18-án megkapja az elnökké választáshoz szükséges elektori többséget.

Azokat az államokat, amelyek december 12-e után adják le az elektori listát, nem diszkvalifikálják automatikusan, de diszkvalifikálhatják. A floridai törvényhozás republikánus többsége erre hivatkozva kívánja biztosítani saját hatáskörében, hogy Florida ne maradjon elektori képviselet nélkül. A Bush melletti lista állítására a hitelesített eredmény a hivatkozási alap.

[*****]