Befejeződni látszik a november 7-e óta tartó amerikai elnökválasztás. Tizenkét órával az amerikai legfelsőbb bíróság legutóbbi döntése után Al Gore amerikai alelnök ugyanis úgy döntött, hogy visszalép az elnökválasztási harcból. A demokrata alelnök állítólag szerdai éjszakai beszédében jelenti be visszalépését. Mindez egyben azt jelenti, hogy George W. Bush lesz az Egyesült Államok 43. elnöke.


Fotó: Reuters
Al Gore még vidáman és optimistán
Al Gore amerikai alelnök, demokrata elnökjelölt szerdán felfüggesztette kampánystábjának további tevékenységét a floridai szavazatok újraszámlálásával kapcsolatban. A hírt William Daley, Gore kampánystábjának a vezetője közölte, és hozzátette: a demokrata elnökjelölt washingtoni idő szerint szerda este tévébeszédet mond. Általános várakozás, hogy Gore ebben a beszédében feladja a további küzdelmet, és utat enged annak, hogy George Bush republikánus elnökjelöltet nyilvánítsák az Egyesült Államok következő, megválasztott elnökévé.

Kedd este az amerikai legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette a floridai legfelsőbb bíróság múlt pénteki döntését, amely - helyt adva a Bush floridai győzelmének hitelesítése ellen beadott Gore-kifogásnak - elrendelte a demokraták által továbbra is vitatottnak tekintett floridai szavazólapok kézi átvizsgálását. Az amerikai legfelsőbb bíróság szerint egyértelmű és egységes mérce hiányában az ilyen újraszámlálás nem tesz eleget az egyenlő elbírálás alkotmányos követelményének. A floridai legfelsőbb bíróság szerda délelőtt még nem reagált a kedd esti washingtoni verdiktre.

Szerdán a floridai szenátus napirendjén szerepel annak a Bush mellett elkötelezett, 25 fős floridai elnökválasztó elektori listának a jóváhagyása, amelyet a floridai törvényhozás másik háza, a képviselőház már kedden megszavazott. (Minkét házban jelentős többségben vannak a republikánusok.) A hitelesített floridai szavazatösszesítés értelmében Bush 537 szavazatkülönbséggel győzött Floridában Gore előtt, közel 6 millió szavazatból.


Fotó: Reuters
Bush talán most már véglegesen örülhet
A Texasban tartózkodó Bush azt mondta újságíróknak: reméli, hogy hamarosan beszédben fordulhat az ország lakosságához. Uralkodó vélekedés, hogy ez nem történik meg Gore beszédének elhangzása előtt. Az amerikai közvélemény jelentős többsége - a tévéműsorok körkérdéseinek tanúsága szerint - úgy véli, hogy Gore-nak most már el kell ismernie vereségét. Ez nem jelenti azt, hogy sokan ne lennének mélységesen csalódottak az amerikai legfelsőbb bíróság kedd esti ítélete miatt, és ne vádolnák politikai elfogultsággal a testület többségét. A demokrata párt egyes vezetői - első reagálásaikban - igyekeztek azt hangoztatni, hogy a szavazatok megszámlálása érdekében folytatott küzdelmet nem szabad feladni, de egyre nyilvánvalóbb, hogy ennek a törekvésnek immár nincs esélye.

A töprengések gyakori tárgya az, hogy mi lesz, ha hónapok múlva egyes társadalmi szervezetek összeszámolhatják a szavazatokat, és kiderül, hogy mégis Gore kapott több voksot Floridában. A republikánus elnökjelölt híveinek válasza erre az, hogy ahány szervezet végez majd számlálást, annyi eredmény fog kijönni, hiszen az eddig folytatott vita is azon kérdés körül forgott, létezik-e objektív és hiteles szempontrendszer a nem tökéletesen (vagy egyáltalán nem) átlyukasztott szavazólapok besorolására. Kedd este az amerikai legfelsőbb bíróság lényegében azt a republikánus álláspontot erősítette meg, hogy nem létezik.

Az 50 amerikai szövetségi állam 538 elnökválasztó elektora december 18-án adja le szavazatát az elnökre. Az elektori testület úgy áll össze, hogy minden államból az állam rendelkezésére álló létszámú elektor mindegyike azon elnökjelölt mellett kötelezte el magát előzetesen, amely jelölt az államban megkapta a szavazatok bármilyen arányú többségét. (Ez "a győztes mindent elvisz" elve.) Az amerikai elnökké választáshoz az elektorok egyszerű többségére, vagyis 270 elektor támogatására van szükség. A floridai 25 elektor támogatásának megnyerésével Bush 271 elektorra tesz szert.

Elvben nem kizárt - és volt is már rá példa az amerikai történelemben -, hogy egy-két elektor meggondolja magát, és előzetes elkötelezettségével szemben szavaz. Egyesek szerint különösen nagy lehet erre a kísértés olyankor - mint amilyen a mostani eset is -, amikor az elektori támogatók számát tekintve hajszálnyi hátrányban levő elnökjelölt országos összesítésben voltaképpen több lakossági szavazatot kapott, mint vetélytársa. Gore-ra összesen 340 ezerrel többen voksoltak, mint Bushra. Ennek azonban az elektori választási rendszer miatt nincs alkotmányjogi jelentősége. A Bush mellett elkötelezett egyes elektorok átállásának eshetőségét korábban maga Gore igyekezett kizárni néhány héttel ezelőtt, amikor nyilvánosan kijelentette: nem fogadna el ilyen "átszavazó" elektori voksot. Kérdés, hogy ezt a kijelentését megismétli-e szerda esti beszédében.

Ajánló:

Az [*****] dossziéja.