Román újságok az amerikai sajtóra hivatkozva azt állítják, hogy Budapest fontos színhelye volt a Milosevics megdöntésére kidolgozott amerikai forgatókönyv beindításának. A román lapok által idézett amerikai forrás szerint "az egyik budapesti luxusszállóban 1999. októberében Doug Schoen, az amerikai demokrata párt képviselője által tartott eligazítás olyan sarkalatos találkozóvá alakult át, amely kijelölte a Milosevicset egy évvel később megdöntő választási forradalom útját".

Az említett budapesti találkozón "kezdődött az Egyesült Államoknak az a rendkívüli erőfeszítése is, hogy ne a CIA által korábban Iránban és Guatemalában végrehajtott titkos műveletekhez hasonló akciók révén, hanem korszerű kampánymódszerekkel fosszanak meg hatalmától egy államfőt".

A Milosevics-ellenes kampányban a vezető szerepet az amerikai külügyminisztérium töltötte be, amely több mint 41 millió dollárt osztott szét olyan kormányzati támogatású amerikai civil szervezetek között, mint a Nemzeti Demokrata Intézet (NDI) és a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI). Közülük az NDI a szerb ellenzékkel dolgozott, az IRI pedig a forradalom ideológiai és szervezeti gerincét képező Otporra összpontosított. Az IRI költségén idén márciusban csaknem húsz vezető Otpor-aktivista vett részt az erőszakmentes ellenállásról rendezett szemináriumon a budapesti Hilton Szállóban, mindössze néhány száz méterre az NDI által preferált Mariott Szállótól - írták a román lapok. A szemináriumon a szerb diákok megtanulták, hogyan kell sztrájkot szervezni, jelképek segítségével kommunikálni, miként küzdjék le a félelmet és hogyan lehet aláaknázni a diktatúra rendszerét. A szeminárium főeladója Robert Helvey amerikai tartalékos ezredes volt, aki tanulmányt írt a világszerte alkalmazott erőszakmentes ellenállásról, beleértve a napjainkban Burmában és a dél-amerikai emberjogi küzdelemben alkalmazott módszereket is - írta a román sajtó.

(MTI)