Az orosz főügyészség beszüntette a nyomozást a Kreml felújításával kapcsolatos kenőpénzek ügyében, bűncselekmény hiányára hivatkozva. A Mabetex-ügy néven elhíresült vesztegetési botrányban svájci vizsgálatok szerint elsősorban Pavel Borogyin, a Kreml volt gazdasági főnöke - jelenleg az orosz-fehérorosz unió államtitkára - fogadott el csúszópénzeket a svájci Mabetex cég albán tulajdonosától. Emellett Borisz Jelcin volt elnöknek, feleségének, Tatyjana és Jelena leányainak Eurocard hitelkártyákat biztosítottak.

Az orosz főügyészség nyomozója, Ruszlan Tamajev - ő már a sokadik a sorban, aki ezzel az üggyel foglalkozik - szerdán az Eho Moszkvi rádióállomásnak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy
bűncselekmény hiányában szüntették be a nyomozásokat (ugyanakkor Svájcban letartóztatási parancs van érvényben Borogyin ellen). Az ügyészségi nyomozó elismerte, hogy Jelcin és családtagjai használták a Mabetex-hitelkártyákat, s csaknem 55 ezer svájci frank értékben költöttek azokról, de azt a volt orosz államfő moszkvai bankszámlájáról hiánytalanul, mi több, a felhasznált összeget "meghaladó mértékben" megtérítette. Jelcin és családtagjai egyébként nem büntethetők, számukra Vlagyimir Putyin elnök első rendeletében szinte korlátlan mentelmi jogokat biztosított.

A Mabetex-ügy jelentőségét jelzi, hogy Jurij Szkuratov orosz főügyész tavaly az állásával fizetett a kenőpénzek kivizsgálásával kapcsolatos határozott és következetes álláspontjáért.

(MTI)

Korábban:

(2000.04.19.)