Megállapodás született szerdán Ausztria és Csehország képviselői között a csehországi temelíni atomerőmű biztonsági és környezeti terhelhetőségi vizsgálatáról. E szerint Prága beleegyezik a létesítmény állapotának átvizsgálásába, s annak befejezéséig nem adnek el áramot.

Wolfgang Schüssel osztrák és Milos Zeman cseh kormányfő Günter Verheugen EU-biztos részvételével hétórás tárgyalás után állt az újságírók elé a Bécstől nem messze lévő melki apátságban. A hatoldalas dokumentum szerint a két ország, valamint az EU együttműködésével már januárban szakértőkből álló nemzetközi bizottság kezdi meg Temelín biztonsági vizsgálatát, s az EU közreműködik az átfogó környezeti terhelhetőségi vizsgálatban is. Ausztria is részt vesz az ellenőrzésben. Csehország vállalta, hogy e szemlék május-júniusi befejezéséig nem ad el áramot Temelínből.

Milos Zeman cseh kormányfő kiemelte ugyan: minden országnak joga van a területén atomerőművet építeni, és Temelín biztonságos, de mindezek ellenére vállalta, hogy hazája magára nézve kötelezőnek fogadja el a vizsgálatok eredményét. "Ha a szakértők arra jutnak, hogy Temelínt nem szabad beindítani, nem fogjuk üzembe helyezni" - mondta.

A megállapodás - nyilván a hónapokig tartó osztrák határblokádok nyomán - magában foglalja azt is, hogy minkét fél tiszteletben tartja a személyek és áruk szabad forgalmának elvét. Az is szerepel a dokumentumban, hogy Ausztria támogatja Csehország EU-csatlakozási törekvéseit.

Schüssel kancellár észszerű megállapodásnak nevezte a hajnali sajtóértekezleten az eredményt, s kérdésre válaszolva kijelentette: jó lenne, ha az eddigi tüntetők esélyt adnának a most megkezdett folyamatnak. Günter Verheugen EU-biztos fontosnak mondta, hogy a közös európai családban biztosítsák a problémák megoldását. Reményének adott hangot, hogy sikerül megoldani a konfliktust, mire a cseh csatlakozási tárgyalásokon sorra kerül az energia fejezete. (Az osztrák kormány korábban úgy döntött, hogy a most elhatározott vizsgálatok befejeztéig nem járul hozzá e fejezet lezárásához.)

Az atomenergia ellenzői és a környezetvédők, akik a megbeszélések kezdete előtt Melkben is felvonultak, a bejelentés után kétkedően szóltak a megállapodásról. Mint mondták, főleg azt nem tudják elképzelni, hogy a temelíni reaktor kikapcsolása nélkül lehetséges lenne az elhatározott vizsgálatok végrehajtása. Úgy nyilatkoztak, hogy a tárgyalás eredményét az "elégséges és az elégtelen között" osztályoznák. A tüntetések és a határblokádok esetleges folytatásáról azonban a megállapodás alapos tanulmányozása előtt nem kívántak nyilatkozni.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.08.)