A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt elnöke, Corneliu Vadim Tudor szerdán azt követelte a román alkotmánybíróságtól, hogy érvénytelenítse az elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójának eredményét. Tudor már az exit poll eredmények napvilágra kerülése után bejelentette: szerinte csalás történt, ezért kész a hágai nemzetközi bírósághoz fordulni.

Lucian Mihai, az alkotmánybíróság elnöke bejelentette: a testület még szerdán összeül, hogy megvitassa a PRM beadványát. A PRM egyik név nélkül nyilatkozó magas beosztású illetékese a Reutersnak nyilatkozva úgy fogalmazott: "Csak annyit mondhatok, hogy a választásokkal kapcsolatban valószínűleg szabálytalanságok történtek."

A hivatalos eredmények szerint a romániai elnökválasztás vasárnap tartott második fordulóját Ion Iliescu, a Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) jelöltje a szavazatok 66,83 százalékával nyerte meg. Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) jelöltje a szavazatok 33,17 százalékát szerezte meg. A részvételi arány alacsony, 57,5 százalékos volt. Az ország 42 választókörzetéből csak egyetlenben, Beszterce-Naszód megyében előzte meg a szélsőségesen nacionalista párt vezetője Iliescut.

A választás után Tudor kijelentette: a vasárnapi szavazás Románia XX. századi történetének legnagyobb választási csalását jelenti. A politikus hihetetlennek nevezte, hogy az elnökválasztás első fordulója után Ion Iliescu ilyen arányban győzhetett volna. Bejelentette, hogy a PRM elvégzi a szavazatok párhuzamos összeszámlálását, az eredmények ismeretében pedig a hágai nemzetközi bírósághoz fordulnak majd.

(MTI)

Korábban:

(2000.12.10.)