Al Gore elismerte vereségét

Al Gore demokrata elnökjelölt elismerte választási vereségét, és arra szólította fel az Egyesült Államok lakosságát, hogy egységet mutatva sorakozzon föl George Bush megválasztott republikánus elnök mögött. Gore tévébeszédében leszögezte, hogy nem ért egyet az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével, ugyanakkor igyekezett megnyugtatni felháborodott híveit.


Fotó: Reuters
Gore elismeri vereségét
Al Gore demokrata elnökjelölt elismerte választási vereségét, és arra szólította fel az Egyesült Államok lakosságát, hogy egységet mutatva sorakozzon föl George Bush megválasztott republikánus elnök mögött. Gore tévébeszédében leszögezte, hogy nem ért egyet az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével de érzékelhető módon igyekezett hűteni a szavazatszámlálási viták során felhevült közhangulatot, és a nemzeti egységnek a vitáknál előbbre való voltát hangsúlyozta.

Al Gore amerikai alelnök, eddigi demokrata elnökjelölt szerda este országosan közvetített tévébeszédben ismerte el választási vereségét, és arra szólította fel az Egyesült Államok lakosságát, hogy egységet mutatva sorakozzon föl George Bush megválasztott republikánus elnök mögött.

Gore elmondta, hogy telefonon beszélt Bushsal, és gratulált neki választási győzelméhez. Felajánlotta neki, hogy mielőbb találkozzanak egymással, és kezdjenek hozzá a választási kampány során és a választás utáni időszakban kialakult megosztottság leküzdéséhez. A vesztes elnökjelölt leszögezte: bár mélységesen nem ért egyet az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével (amely lehetetlenné tette a további kézi szavazatszámlálást), elfogadja ezt a döntést. Elfogadja ezzel együtt a választás végkimenetelét is, amit jövő hétfőn meg fog erősíteni az elektori testület - hangsúlyozta, és ezzel burkoltan, de nyomatékkal elutasította azokat a spekulációkat, miszerint egyes elnökválasztó elektorok esetleg még "meggondolhatják magukat".

Megfigyelők előzetesen sokat találgatták, vajon Gore elismeri-e majd kifejezett formában választási vereségét, vagy csupán feladja a további küzdelmet. A beszédben elhangzott a választási vereség elismerése, vagyis Gore nem hagyott nyitva ajtót olyan értelmezések számára, hogy igazságtalanul fosztották meg az őt megillető elnökségtől. "Hazánk iránti szeretetünknek a csalódottság fölé kell emelkednie" - hangoztatta az eddigi demokrata elnökjelölt. Egyúttal azzal az üzenettel fordult a világ közösségéhez, hogy a vitákat ne Amerika gyengeségeként értelmezze. "Az amerikai demokrácia erejét éppenséggel a nehézségek leküzdésének képessége mutatja meg a legvilágosabban" - fogalmazott.

Al Gore úgy vélekedett, nem szükségszerű, hogy ennek az elnökválasztásnak a szokatlan jellege akadályozza az új elnököt hivatala ellátásában. "Bush megválasztott elnök olyan nemzetet örököl, amelynek polgárai készek lesznek támogatni őt felelősségteljes tevékenységében" - mondta, és hozzátette: "Én magam személyesen rendelkezésére fogok állni, és különösképpen azokat, akik velünk voltak, arra szólítom fel, hogy egységesen sorakozzanak fel elnökünk mögött."

Megfigyelők gálánsnak, államférfihoz méltónak minősítették Gore beszédét, amely érzékelhető módon igyekezett hűteni a szavazatszámlálási viták során felhevült közhangulatot, és a nemzeti egységnek a vitáknál előbbre való voltát hangsúlyozta a jelenlegi helyzetben.

Gore-nak egyébként nem ez volt az első próbálkozása, hogy megszerezze a Fehér Házat. 1988-ban már indult a demokrata elnökjelöltségért való versenyben, de alulmaradt Michael Dukakisszal, Massachusetts kormányzójával szemben - akit aztán az elnökválasztáson legyőzött idősebb George Bush republikánus elnökjelölt.

(MTI)