A szerb rendőrség pénteken őrizetbe vette a volt jugoszláv vámigazgatót, akit hivatali beosztással való visszaéléssel és törvénytelen anyagi ügyletekkel gyanúsítanak. Mihalj Kertest (Kertész Mihályt) már kedden bekísérték a rendőrségre, és "tájékozódó megbeszélést" kezdtek vele, pénteken pedig feljelentés kíséretében előállították az egyik belgrádi bíróságon.

Az eljárást a volt vámigazgató egyik múlt heti lapinterjúja nyomán kezdték meg a hatóságok: Kertész ebben ugyanis nyíltan beszélt arról, hogy a hivatal pénzeiből támogatta a Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök vezette szerb szocialisták szeptemberi választási kampányát, és az előző vezetés idején magas tisztséget betöltő személyeknek pénzt adott át.

A rendőrség pénteken Belgrádban kiadott közleményében arról számolt be, hogy Kertészt hivatali beosztással való visszaéléssel, törvénytelen ki- és befizetésekkel, a jugoszláv költségvetés 4 millió márkával és 40 millió dinárral (jelenlegi árfolyamon közel 1,3 millió márka) történt megkárosításával, illetve jogtalan illetékkivetéssel gyanúsítják.

A Kertész-ügy precedens értékű lehet, mivel ez az egyik első alkalom, hogy az októberi belgrádi demokratikus fordulat után esetleg jogilag is felelősségre vonják majd az előző kormányzat valamely prominens tisztségviselőjét a hivatali ideje alatt elkövetett visszaélések miatt.

(MTI)