George W. Bush szombaton bejelentette: Colin Powell nyugalmazott táboronokot jelöli a külügyminiszteri tisztségre. Colin Powell az Öböl-háború alatt a legmagasabb katonai posztot töltötte be az Egyesült Államokban. A 63 éves Powell elfogadta Bush felkérését a pozícióra.

George Bush megválasztott amerikai elnök szombaton bejelentette, hogy Colin Powell nyugalmazott táboronokot jelöli a külügyminiszteri tisztségre. Powell elfogadta a felkérést, és várhatóan a szenátus is jóváhagyja majd a kinevezését- írja a CNN. A fekete - hivatalos amerikai szóhasználat szerint: afrikai-amerikai - Powell idősebb George Bush elnöksége alatt a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke volt. Ekkor történt az Irak elleni 1991-es Sivatagi Vihar fedőnevű hadművelet.

George W. Bush és Colin Powell

George W. Bush és Colin Powell (Fotó: Reuters)

Powell jelentős országos tekintélynek számító személyiség, aki a republikánusok mérsékelt szárnyához tartozik. Így például - ellentétben a konzervatív szárnnyal - támogatja a a nők döntési szabadságát a művi vetélés kérdésében, valamint helyesli azt is, hogy bizonyos munkahelyi alkalmazási, illetve egyetemi felvételi kvóták előírásával segítsék a hátrányos helyzetű társadalmi, etnikai csoportok - főként a feketék - előmenetelét, felemelkedését. Nem példátlan, hogy volt katona kerül az amerikai külügyminiszteri székbe. Ilyen értelemben Powell elődjének tekinthető Alexander Haig. Powell jamaikai emigránsok gyermekeként született New Yorkban, és két évig szolgált Vietnamban.