Joszi Beilin izraeli igazságügyi miniszter szerint a közeli hetekben létrejöhet egy végleges békemegállapodás a palesztinokkal. A politikus szerint ki kell használni a hamarosan távozó amerikai elnök tudását a témában. Eközben a megszállt területeken folytatódnak az összecsapások.

"Nem szeretnék illúziókat kelteni, nem mondom, hogy már megszületett a megállapodás, s már csak alá kellene írni. Mindenesetre reális esély van arra, hogy a következő hetekben végleges megállapodásra jussunk" - jelentette ki hétfőn, nem sokkal a két fél tárgyalóküldöttségének Washingtonba indulása előtt Beilin a hadsereg rádiójában. A Barak-kormány "galambjának" tekintett miniszter szerint mindkét fél megértette: ki kell használni, hogy a konfliktust jól ismerő Bill Clinton amerikai elnök mandátumának január 20-i lejártáig megkísérli tető alá hozni a megállapodást. Beilin úgy tudja, George W. Bush megválasztott amerikai elnök és republikánus
kormánya támogatja Clinton törekvéseit.

A Slomo Ben Ami külügy-, illetve Jasszer Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter vezette tárgyalóküldöttségek hétfőn este indulnak az Egyesült Államokba. Slomo Ben Ami azonban Beilinnél óvatosabban nyilatkozott jeruzsálemi újságíróknak. Szerinte semmifajta biztosíték nincs arra, hogy sikerül megállapodni. "Nem tehetünk mást, minthogy mindent elkövetünk a lehetőség kihasználása érdekében" - mondta.

A megszállt területeken eközben folytatódtak az összecsapások. Ciszjordánia északnyugati részén izraeli telepesek hétfőn lövéseket adtak le palesztin diákokra, miután azok - a hadsereg közlése szerint - kövekkel támadtak az autóban utazó telepesekre. A lövések megsebesítettek egy 15 és egy 16 éves fiút. Az egyiket gyomron a másikat lábon találta a lövés, előbbinek az állapota súlyos.

(MTI)

Korábban:

(2000.12.17.)