Az elektorok döntöttek - George Bush az USA új elnöke

Hétfőn az Egyesült Államok 50 tagállamának fővárosában megtartott elektori elnökválasztással hivatalosan is rákerült a pecsét George Bush választási győzelmére. Az új elnök 2001. január 20-án teszi le hivatali esküjét. A Time magazin eközben Busht ''az év emberének'' választotta.

A republikánus jelölt megkapta mindazt a 271 elektori voksot, ami biztosította számára a felettébb szerény (a minimálisan szükségesnél csupán egy vokssal nagyobb) elektori többséget. Ezekre az elektori támogató voksokra a november 7-i lakossági elnökválasztás során, az egyes államokban elért eredményével szerzett jogot.

Bush a nap folyamán Washingtonban számos gazdaságpolitikai témájú megbeszélést folytatott. Szóvivője, Ari Fleischer szerint a megválasztott elnök aggódik az amerikai gazdaság növekedésének jelentős mértékű lassulása, illetve az esetlegesen fenyegető energiaválság miatt. Alan Greenspan, az amerikai szövetségi jegybank elnöke nem nyilatkozott részletesen a Bushsal folytatott hétfői megbeszéléséről. Számos szakértő úgy véli, hogy belátható időn belül szükség lehet az amerikai irányadó kamatlábak csökkentésére.

Republikánus források szerint egyébként a legutóbbi személyi latolgatások nyomán úgy látszik, hogy Paul O'Neill, az Alcoa nevű alumíniumipari óriáscég elnöke a legesélyesebb az amerikai pénzügyminiszteri tisztség betöltésére.

Bush lett idén a Time magazin által "az év emberének" kiválasztott személy. Ez minden elnökválasztási évben automatikusan kijár a győztesnek, az idén azonban sokáig bizonytalan volt, ki is nyerte az amerikai elnökválasztást.

(MTI)

Ajánló:

George Bush új lakhelyébek honlapja. (angolul)

Korábban:

Az [*****] dossziéja.