Afrikában huszonnyolcmillió embert fenyeget éhhalál a Szaharától délre, a kiterjedt élelemhiány miatt. A katasztrofális helyzet oka a szárazság és a polgárháborúk. A nemzetközi segélyekre jövőre még nagyobb szükség lesz, mivel az előrejelzések szerint súlyos csapadékhiány várható a térségben.

Afrikában huszonnyolcmillió embert fenyeget éhhalál a Szaharától délre, a kiterjedt élelemhiány miatt. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által közzétett tanulmány szerint az egyszerre több országban is kialakult katasztrofális állapot kiváltó oka a szárazság és a polgárháborúk.

Különösen drámai a helyzet Kelet-Afrikában, ahol több mint húszmillió ember túléléséhez van szükség az elkövetkező egy évben folyamatos külföldi élelmiszersegélyekre. Elsősorban Eritrea, Etópia, Kenya és Szudán népessége sorul segítségre. Mind ez idáig a nemzetközi segélyek folyamatossága megakadályozta a tömeges éhhalált, de az igények csak fokozódni fognak, mivel jövőre Eritrea, Tanzánia és Dzsibuti nagy térségeiben az előrejelzések szerint súlyos csapadékhiány várható.

(MTI)

Ajánló: