Egy Dél-Szerbia határvidékén tevékenykedő koszovói albán szakadár fegyveres csoport vezetője azzal fenyegette meg a KFOR-erőket, hogy emberei velük is szembeszállnak, ha a nemzetközi békefenntartók beavatkoznak a helyi szerb-albán konfliktusba.

Muhamet Xhemaili a dél-szerbiai területeken lévő szakadár albán gerillák vezére az AFP-nek adott nyilatkozatában azt mondta: egy ilyen összecsapásban nyilván nem az albánok győznének, "de legalább foglyul ejtenének néhány KFOR-katonát".

Xhemaili szerint a térség 100 százalékban albán nemzetiségű, ezért "semmi sem indokolja, hogy a szerb rendőrség és katonaság itt állomásozzon".

A Tanjug jugoszláv hírügynökség által név nélkül idézett KFOR-források szerint a szakadároknak négy csoportja működik Szerbia déli, Koszovóval határos vidékének körzetében, s összlétszámuk 1000 és 2500 fő között lehet.

Xhemaili harcosainak főhadiszállása Muhovac faluban van, alig néhány kilométerre a koszovói közigazgatási határtól. Többségük - írta helyszíni riportjában az AFP - a tavaly (legalábbis elvben) feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) jelvényeit viseli.

(MTI)