Jelentősen nőtt Ariel Saronnak, az izraeli jobboldal kormányfőjelöltjének választási esélye vetélytársával, Ehud Barak munkapárti miniszterelnökkel szemben két, pénteken közzétett felmérés szerint. A februárban esedékes előrehozott választásokra azért kerül sor, mert Ehud Barak miniszterelnök a múlt héten benyújtotta lemondását. Az izraeli törvények értelmében a kormányfő lemondása esetén legkésőbb hatvan nap múlva miniszterelnök-választást kell tartani. A miniszterelnököt, akárcsak a parlament tagjait, közvetlenül választják meg a szavazásra jogosult izraeli állampolgárok.

Ariel Saronnak, a Likud párt vezetőjének jelenleg 18 százalékpont az előnye - az egy héttel korábbi 5-tel szemben - a Gallup Intézet adatai alapján, amelyeket a Maariv című napilap ismertetett. A Dahaf Intézet közvélemény-kutatásában, amelynek eredményei a Jediót Ahronótban olvashatók, Saron 11 pontra növelte előnyét Barakkal szemben az egy héttel ezelőtti 7-ről.

A támogatási arányt tekintve a Gallup szerint most a szavazók 46 százaléka voksolna Saronra, 28 százalék Barakra, míg 26 százalék bizonytalan. A Dahaf vizsgálatában a megfelelő adatok: 49, 38 és 13 százalék.

Mint az AFP rámutat, a Likud-vezér pozíciója azután erősödött meg, hogy visszalépett két jelölt, a jobboldali Benjamin Netanjahu és a baloldali Simon Peresz. Egyébként mindkét felmérésből az derül ki, hogy Peresz a második fordulóban felülkerekedett volna Saronnal szemben, de a baloldali Merec párt támogatása híján le kellett mondania az indulásról.

(MTI)