Olasz kormánykörökben rosszallással fogadják, hogy a NATO csak többéves késéssel tájékoztatta Rómát a Boszniában használt, gyengített uránt tartalmazó lövedékekről - derül ki a pénteki olasz napilapokból. Sajtóértesülések szerint összefüggés lehet a daganatos betegségben elhunyt olasz békefenntartók és a NATO által használt urántartalmú lövedékek használata között.

Sergio Mattarella olasz védelmi miniszter az előző napon a képviselőház védelmi bizottsága előtt maga is sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy "érdekelt nemzetközi szervezetek" csak most, külön olasz kérésre szolgáltatnak információt az ügyről. Az észak-atlanti szövetség központjából csütörtökön, néhány órával a miniszteri beszámoló előtt érkezett a tájékoztatás: a NATO 1994. augusztus 5. és 1995. szeptember 14. között 10 800 olyan lövedéket lőtt ki, amely gyengített uránt tartalmazott. Az már korábban is napvilágra került, hogy Koszovóban tavaly 31 500 ilyen lövedéket használtak különböző célpontok ellen.

Az ügy azért robbant ki különös erővel Itáliában, mert az utóbbi időben tizenegy katona betegedett meg leukémiában vagy a rák valamilyen más válfajában. Hárman közülük már meghaltak. A vizsgálatok kiderítették, hogy a megbetegedettek közül öten korábban balkáni misszióban vettek részt. Hivatalos szinten még senki sem meri bizonyossággal állítani, hogy ezek az esetek összefüggésben állnak az urántartalmú lövedékek problémájával. Mattarella éppen ennek tisztázására rendelte el egy tudósokból álló bizottság felállítását.

Massimo Gianni, a daganatos betegségekkel foglalkozó milánói intézet onkológusa a La Repubblica hasábjain kifejti, hogy szerinte a megbetegedések aránya statisztikailag rendkívül magas, ezért nem lehet függetleníteni ezeket az eseteket a harctéri körülményektől. A szakember megállapítja: elegendő egy pillanat is ahhoz, hogy belélegezve az uránnal kevert port, a radioaktív anyag befészkelje magát az emberi test szöveteibe, például a csontvelőbe. De a fertőzés végbemehet a táplálékláncon keresztül is, hiszen a káros anyag a kilövés után a talajba kerül - fűzi hozzá az orvos.

Hasonlóképpen vélekedik Austin Jansen kutató is, aki az Európai Unió Bizottságának felügyelete alatt álló luxemburgi kutatóközpontban e kérdéssel foglalkozik. A La Stampában megjelent interjúja szerint elképzelhető, hogy az oxidálódott urán részben bekerült a levegőbe, és azt egyesek belélegezték. Fennáll annak a gyanúja is, hogy az uránlövedékek megfertőzték Koszovó földjét is, és az emberi egészségre gyakorolt hatásuk csak évek múlva derül ki.

A La Stampa pénteki kommentárjában rendkívül súlyosnak tartja, hogy a NATO sokáig elhallgatta egyik saját tagja előtt a lövedékek e fajtájának használatáról szóló információkat. "A titoktartásra való hivatkozás semmilyen formája sem indokolhatja, hogy megtagadják a tájékoztatást egy olyan tagállamtól, amely becsületesen vette ki részét a volt Jugoszlávia frontján vívott harcokból" - olvasható az olasz lapban.

(MTI)

Korábban:

(2000.12.19.)