II. János Pál pápa életnagyságú, a megtévesztésig hasonlító fekvő szobra, amelyre rázuhant egy meteorit, nagy ellenállást váltott ki csütörtökön a lengyel parlament két katolikus képviselőjéből. A szobor, amelynek címe a Kilencedik óra, és egy olasz művész, Maurizio Cattelano alkotása, egy héten át látható a varsói Zacheta Galériában.

Lengyelországszerte nagy ellenállást váltott ki az alkotás az emberekből, nem csupán azért, mert a lengyelek nagy része buzgó katolikus, hanem azért is, mert a pápa maga is lengyel származású - írta a BBC.

Két tiltakozó képviselő eltávolította a meteoritot, és megpróbálták talpra állítani a pápa szobrát. A támadásuk előtt már képviselők egy csoportja felszólította a kiállítás szervezőit, hogy távolítsák el a szobrot, amely szerintük "megszentségteleníti a lengyelek és a szentatya közötti kapcsolatot".

Kedden egy ismert jobboldali újságíró, Wojciech Cejrowski megpróbálta a szobrot letakarni egy lepellel.
A legutóbbi támadás óta a galéria vezetősége bezárta a kiállítást, és vizsgálatot indított.

A Cattelano-szobort ez év eleljén Londonban is kiállították, ám ott legfeljebb összevonták az emberek a szemöldöküket rosszallásuk kifejezésére, de semmilyen fizikai támadás nem érte a szobrot.

Ajánló:

(lengyelül)