Elítéltek pénteken egy londoni bíróságon öt húsipari vállalkozót, akik éveken keresztül emberi fogyasztásra alkalmatlan, büdös, romlott csirkehúst forgalmaztak. A 3 és 8 évi közötti börtönbüntetésre ítélt csalók három éven át összesen 1300 tonna romlott húst adtak el.

Elítéltek Nagy-Britanniában öt húskereskedőt. Az elítéltek három éven át olyan romlott, büdös, csirkehúst adtak el emberi fogyasztásra, amelyből kizárólag kutyatápot készíthettek volna. A csalók összesen 1300 tonna romlott húst értékesítettek élelmiszer-áruházakban, hentesüzletekben és éttermekben. Végül egyik vásárlójuk, egy hentes jelentette fel a őket.

Amikor a brit közegészségügyi és járványügyi intézet munkatársai a feljelentés alapján kiszálltak a húskereskedők titkos üzemébe, amelyben a kutyatápként engedélyezett baromfihús filézését és pucolását végezték, a konténerekben félig megkopasztott, ürülékkel szennyezett csirketetemeket találtak. A csaló vállalkozók a rothadó húsról sózással távolították el a bűzlő nyálkát. Az üzem dolgozóit nem avatták be az üzelmekbe, ők abban a hiszemben dolgozták fel a húst, hogy kutyaeledel készül belőle.

A brit közegészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy nem egyedi, elszigetelt esetről lehet szó, hanem országosan elterjedt a hasonló bűnös tevékenység. A romlott csirkehússal folytatott üzelmeket megkönnyíti, hogy más húsféleségektől eltérően nem kell kitörölhetetlen tintával jelölni az emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket. Az elítélt csalók 2,5 millió fontot (1 milliárd forintnak megfelelő összeget) kerestek az üzleten.

(MTI)