Több százezren vonultak fel pénteken Teheránban és más iráni nagyvárosokban "Jeruzsálem napja" ("el-Kudsz napja") alkalmából, követelve Palesztina muzulmán szent földjének felszabadítását.

Az iráni fővárosban tízezrek - férfiak, nők, gyerekek - járták be a városközpont utcáit, majd az egyetemhez vonultak, hogy ott közös imán vegyenek részt. Hasonló felvonulások voltak Kermánsáhban, Komban, Meshedben és már tartományi központokban is a jeles napon, amelyről az 1979-es iszlám forradalom óta - Khomeini imámnak, az iszlám köztársaság alapítójának rendeletére - minden évben megemlékeznek.

Teheránban a felvonulók egyszerre tüntettek Izrael ellen és a palesztin felkelés, az intifáda támogatása mellett. A tömeg iráni vezetők képét, valamint Izrael- és Amerika-ellenes jelszavakat tartalmazó táblákat tartott a magasba, izraeli és amerikai zászlókat égetett. Felszólítások hangzottak el "a muzulmán országok beavatkozására Palesztina felszabadítása érdekében". Ott volt a menetben több olyan palesztin is, aki Ciszjordániában vagy a Gázai övezetben sebesült meg izraeliek golyóitól, és jelenleg Teheránban kezelik.

Irán jelenlegi és volt vezetői is megszólaltak "el-Kudsz világnapja" alkalmából. "Mindannyiunknak, minden muzulmán országnak mozgósítanunk kell katonai, gazdasági és pénzügyi eszközeinket a palesztin felkelés támogatására és e szent föld felszabadításra" - mondta Ali-Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt államfő, aki szerint "Izrael jelenti immár a legnagyobb katonai fenyegetést a térségre nézve".

Jeruzsálemben dühös dulakodások színtere volt a Mecsetek terének bejárata, miután a rendőrök nem engedtek be sok palesztint, aki a ramadán legfontosabb imanapján, az utolsó pénteken akart volna ott imádkozni. Legkevesebb egy palesztin megsérült, egyet pedig őrizetbe vettek. Több mint háromezer rendőr és katona járőrözött a város keleti, arabok lakta negyedében.

A ciszjordániai Hebronban a katonai hatóságok feloldották az erőszakhullám szeptember végi kitörése óta csaknem folyamatosan érvényben lévő kijárási tilalmat. Az erőszak kezdete óta először megnyitották a város fő mecsetét, ugyanakkor a városban továbbra is szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben.

(MTI)