A török biztonsági erők pénteken véget vetettek Isztambulban az éhségsztrájkoló foglyok utolsó, még tartó lázadásának is. A lázadás alatt összesen 27 személy vesztette életét, és 131-en sérültek meg.

Korábban szemtanúk észlelték, hogy mintegy 20 mentőkocsi és halottaskocsi hagyta el az Ümraniye börtönt Isztambul egyik havas domboldalán, egy városi kórház felé tartva. Hikmet Sami Türk török igazságügy-miniszter ankarai közlése szerint négy fogoly halt meg az Ümraniye börtönbeli lázadás leverésekor.

A Reuters szerint 24 fogoly és két rendőr vesztette életét kedd óta, amikor a biztonsági rendőrség hozzálátott az ország 20 különböző börtönében az éhségsztrájkok letöréséhez és a fegyintézetek feletti hatósági ellenőrzés helyreállításához. Az AFP úgy értesült, hogy összesen 27 ember halt meg a börtönlázadások során. Az Anadolu Ajansi (AA) szerint 131 személy megsérült. A mintegy 1100 fogoly éhségsztrájkjával azt akarta megakadályozni, hogy a fogvatartottakat egy igazságügyi reform keretében kisebb helyiségekbe osszák szét.

(MTI)

Korábban:

(2000.12.21.)