Alacsony részvétel mellett zajlanak a parlamenti választások Szerbiában

Szerbiában nyugodt légkörben zajlanak a szombati előrehozott parlamenti választások. Nem hivatalos adatok szerint azonban délig a szeptemberinél kevesebben, országos szinten a választók ötöde járult az urnák elé.

Szerbiában reggel hétkor nyíltak meg a szavazóhelyiségek, amelyekben a választások ellenőrzésére létrejött egyetlen jugoszláviai szervezet, a CeSID közlése szerint délig országos szinten a választásra jogosult polgárok 19,5 százaléka fordult meg. A legmagasabb, 20,6 százalékos részvételi arányt Belgrádban tapasztalták. Közép-Szerbiában 19,5 százalék, a Vajdaságban pedig 19,4 százalék volt az urnák elé járult polgárok aránya.

Marko Blagojevics, a CeSID képviselője belgrádi sajtóértekezletén megjegyezte: ez időarányosan elmarad a szeptember 24-i jugoszláviai választásokon mért részvételi aránytól. Egyes választóhelyiségben akkor délig több száz szavazót jegyeztek fel, szombaton csak néhány tucatot. Blagojevics szabálytalanságokról is beszámolt. A közép-szerbiai Uzicében az egyik választási bizottság tagjai - úgymond - nem ismerték az új szabályokat: így nem használták a többszöri voksolás megelőzését szolgáló különleges festéket, nem ellenőrizték ultraibolya-lámpával a választók ujját (ide viszik fel a festéket), és nem íratták alá a polgárokkal a szavazócédula átvételét igazoló ívet sem. Kraljevóban egyes választóhelyiségekbe a CeSID megfigyelői nehezen, vagy csak rövid időre jutottak be. Más közlések szerint néhány településen a választási plakátok túl közel voltak választóhelyiséghez, vagy okmány nélkül szavaztak a polgárok.

A CeSID adataival egybecsengő részvételi információkat közölt a Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnököt támogató Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés is. Cedomir Jovanovics, a DOS választási törzsének vezetője szerint délig országos szinten 19,59 százalékos volt a részvétel, ami 5 százalékkal marad el a szeptemberitől. Gordana Comics, a DOS egy másik választási illetékese közölte: a Vajdaságban délután két óráig 30 százalék körüli volt a részvételi arány.

(MTI)

Korábban:

(2000.12.23.)