A koszovói albánok tiltakoztak a helyi szerbek választási részvétele miatt

Több száz albán szombaton a koszovói átmeneti ENSZ-igazgatás pristinai székháza előtt tüntetésen tiltakozott amiatt, hogy a nemzetközi tisztviselők lehetővé tették a koszovói szerbeknek a szerbiai parlamenti választásokon való részvételt a tartomány területén. Szerbiában szombaton ugyanis parlamenti választásokat tartanak.

A szerb hatóságok Koszovóban is megszervezték a voksolást, ahol adottnak látták a biztonsági körülményeket. Az ENSZ-igazgatás hivatalosan nem vett részt az előkészítésben, de nem gátolta meg a voksolást.

A belgrádi média jelentése szerint a szerb választások miatt szombaton több száz albán tiltakozott Pristinában az ENSZ-igazgatás székháza előtt. A tüntetők "Koszovó nem Szerbia" és "Koszovó saját választásokat tart" feliratú transzparenseket tartottak magasba. A megmozdulás egyik szervezője - aki egyik parancsnoka volt a Koszovó függetlenségéért fegyveres harcot vívott, tavaly hivatalosan feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadseregnek - újságíróknak nyilatkozva elítélte a nemzetközi tisztségviselők döntését. A szerb választásokat egy olyan állam választásainak mondta, amelyet "egy egész nemzettel szembeni népirtás miatt elűztek" Koszovóból. A voksolás szerinte sérti Koszovó "területi épségét" és azon albán családok ezreit, amelyeket a most megválasztandó személyek közül egyesek deportáltak (a tavalyi NATO-csapások alatt).

A szerb választásokon indultak az előző belgrádi kormánypártok, köztük Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök szerb szocialistái.

A szervező emlékeztetett rá, hogy a koszovói albánok az elmúlt évtizedben nem vettek részt a szerbiai választásokon; az (ENSZ-igazgatás által szervezett) idén októberi koszovói helyhatósági választásokat pedig a koszovói szerb kisebbség bojkottálta.

(MTI)

Korábban:

(2000.12.23.)