Az unióban támogatást élvez Schröder munkaerő-korlátozási programja

Alapvető támogatást élvez az Európai Unióban Gerhard Schröder német kancellárnak az a javaslata, hogy az unió kibővítése után alkalmazzanak átmeneti időszakot a kelet-európai munkavállalók befogadásával kapcsolatosan. Az unió bővítési biztos szerint más területen is lesz átmenet és a belépésre váró országok már mintegy 500 átmeneti könnyítésre vonatkozó kérelmet terjesztettek elő.

Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítési biztosa azzal számol, hogy a bővítés után a munkaerőpiacon átmeneti időszakokat vezetnek be. Szavai szerint az Európai Bizottság még nem rögzítette ezzel kapcsolatos álláspontját, de annak kialakításakor tekintetbe fogja venni Schröder indítványát, amelynek keretében a német kancellár egy hétéves átmeneti időszakot sürgetett.

A bővítési biztos szerint nem lehet ugyanakkor figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a munkaerő szabad áramlását illetően egyes tagországokban "politikai-pszichológiai problémák" adódnak. Ez mindenekelőtt Németországra és Ausztriára vonatkozik, arra a két országra, amelyek a csatlakozás előtt álló kelet-európai államokkal a leghosszabb határokkal rendelkeznek. Svédország, Dánia és Ausztria kormánya időközben már támogatásáról biztosította a német kancellár követelését. A bizottság bővítési felelőse teljes mértékben normálisnak nevezte, hogy az EU kibővítésekor átmeneti időszakokat alkalmaznak. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a belépésre váró országok már mintegy 500 átmeneti könnyítésre vonatkozó kérelmet terjesztettek elő. A bizottság ezzel szemben még nem állt elő ilyen indítvánnyal - jelentette ki Günter Verheugen.

Ezzel egy időben Gerhard Schröder a Bild am Sonntagnak adott vasárnapi nyilatkozatában megerősítette az átmeneti időszak bevezetésére vonatkozó követelését. "A bővítés Németország számára hatalmas piaci esélyeket jelent, munkaerőpiacunk azonban feszített, ezért nem egykönnyen tudjuk azt megnyitni" - vélekedett a kancellár, aki ismételten utalt arra, hogy egy hét évre szóló "fokozatokra bontott és rugalmas" átmeneti időszakot javasol. Ebben az időszakban - mint kijelentette - csakis a munkavállalók korlátozott kontingensének fogadásáról lehet szó. Ilyen jellegű átmeneti időszakokat korábban Spanyolország, Portugália és Görögország esetében is alkalmaztak" - jelentette ki a kancellár.

(MTI)

Korábban:

(2000.12.18.)