Amerikai hírszerzési források szerint Kína újabb valószínűleg sikeres kísérletet hajtott végre interkontinentális ballisztikus rakétájával az előző hét végén. A DF-31 jelzésű rakéta tesztje - amelyről először a The Washington Post számolt be - minden bizonnyal sikeres volt, de a felderítés ezt még nem tudta megerősíteni.

Egy névtelenségbe burkolózó amerikai hírszerző tisztviselő szerint Kína nem titkolta, hogy ballisztikus rakétaerejük továbbfejlesztésén dolgoznak, és a kísérlet is erről tanúskodik. Kína az előző kísérletet november 4-én hajtotta végre a rakétával, amelynek kifejlesztése az 1980-as évek végén kezdődött. A rakéta hatótávolsága mintegy 8000 kilométer. Henry Shelton tábornok, amerikai vezérkari főnök szerint az Egyesült Államoknak mindenképpen meg kell akadályoznia azt, hogy Kína a XXI. század "orosz medvéjévé" váljék.

A DF-31 rakétát november 4-én próbálták ki először, éppen akkor, amikor Shelton látogatást tett Kínában. A vezérkari főnököt nem tájékoztatták a rakétaindításról. Kína egyébként sürgeti az Egyesült Államokat, hogy végérvényesen adja fel a rakétaelhárító rakétarendszer tervét, mert attól tart, hogy egy országos méretű amerikai rakétapajzs aláaknázná Kína korlátozott nagy hatótávolságú nukleáris elrettentő erejét és költséges fegyverkezési versenyt indítana el.

(MTI)