Különleges festékkel jelölik meg a szavazókat a szerb parlamenti választásokon

Szerbiában rendben zajlanak a szombat reggel kezdődött előrehozott parlamenti választások. Előrejelzések szerint Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök szövetségesei a köztársasági vezetésből is kiszorulnak majd. A választásra több újdonságot is bevezettek, így például a szavazatok átlátszó urnákba kerülnek, a szavazókat pedig ultraibolya fényben látható különleges festékkel megjelölik.

A voksoláson 6,525 millió választópolgár 8723 szavazó helyiségben adhatja le voksát 8 párt és pártszövetség jelöltjeire, akik a 250 fős szerb parlamentet alkotják majd. Országos szintű részvételi adatokat szombaton délelőttig még nem tettek közzé.

A szerbiai politikai vezetők közül Milosevics és felesége, Mirjana Markovics már reggel leadta szavazatát a Dedinje belgrádi előkelő kertvárosban. Milosevics pártja, a Szerbiai Szocialista Párt és a felesége által vezetett Jugoszláv Egyesült Baloldal egyaránt indult, de a szeptemberi jugoszláv választásoktól eltérően ezúttal önállóan. A belgrádi média szerint az exelnöki házaspár testőrök nélkül lépett be a szavazó helyiségbe. Újságírók megpróbáltak nyilatkozatot kérni Milosevicstől és a tolongás közben a szavazó urnát is csaknem feldöntötték, de a volt elnök nem nyilatkozott.

A szerbiai polgárok egyébként most először dobják voksaikat átlátszó urnákba, a többszöri szavazás meggátolására pedig ujjukat ultraibolya fényben látható különleges festékkel jelölik meg. Újdonság az is, hogy aláírásukkal ismerik el a szavazócédula átvételét.

A választások megkezdődtek az átmeneti ENSZ-igazgatás alatt álló szerbiai Koszovó tartomány északi részén is, ahol a koszovói szerbek többsége él. A szerb választási bizottság azokon településeken szervezte meg a voksolást, ahol kielégítőnek látta a biztonsági feltételeket. Koszovóban összesen 270 szavazóhelyiségben adhatják le voksaikat a szerbek. (Az albán többség távol marad a választásoktól.)

A Koszovó közelében fekvő dél-szerbiai térség albán lakossága többségében bojkottálja a voksolást, mert vezető pártjaik számukra elérhetetlennek vélték a parlamentbe jutási küszöböt. (Szerbia egy választási körzet és a voksok legalább 5 százalékával lehet bejutni a parlamentbe.) A Koszovó menti biztonsági övezet közelében fekvő Bujanovacban és Presevóban délelőtt nem lehetett biztosan tudni, hogy hány szavazóhelyiség nyílt meg. Helyszíni jelentés szerint Bujanovacban a biztonsági erők tagjait látni leggyakrabban az utcán. A térségben egy hónapja kiéleződött a feszültség, miután szakadár albán fegyveresek megöltek 4 szerb rendőrt a biztonsági övezetben.

(MTI)

Korábban:

(2000.12.22.)