Elbocsátották azonnali hatállyal kedden délután a közszolgálati Cseh Televízió húsz vezető szerkesztőjét, akik nem akarják elismerni az új vezérigazgató, Jirí Hodac kinevezését. Az egyre élesebb politikai botránnyá fajult vita következtében vasárnap és hétfőn este is Csehország különböző vidékein más-más tévéhíradót láthattak a nézők.

Azonnali hatállyal elbocsátották kedden délután a közszolgálati Cseh Televízió húsz vezető szerkesztőjét, akik nem akarják elismerni az új vezérigazgató, Jirí Hodac kinevezését. A most elbocsájtott szerkesztők lázadók kollégáikkal együtt múlt csütörtök óta megszállva tartják a televízió hírszerkesztőségét, s továbbra is elkészítik, illetve adásba adják a híradókat.

Az egyre élesebb politikai botránnyá fajult vita következtében vasárnap és hétfőn este is Csehország különböző vidékein más-más tévéhíradót láthattak a nézők. Azok, akik az éteren keresztül veszik a műsort az új vezetés emberei által sebtében összeállított, rövid tévéhíradót láthattak, amelynek tetemes részét ráadásul az új vezérigazgatóval készített interjú tette ki. A kereskedelmi kábelhálózatok a lázadók által készített, megszokott szerkesztésű híradót sugározták.

A közszolgálati televízió új vezetése az esti fő híradót vasárnap a Nova, hétfőn pedig a Prima kereskedelmi televíziók műszaki segítségével készítette, s azok stúdióiból sugározta. A déli, délutáni és a késő esti rövid ötperces hírműsorokat csak a régi csapat készítette el, s azok így csak a kábeltelevíziókban voltak láthatóak. Akik az éteren keresztül veszik a műsort, azok képernyőjén öt percig egy felirat volt látható, miszerint a műsort olyan személyek készítették, akiknek erre nincs az új vezérigazgatótól felhatalmazásuk, ezért a műsorszóró Cesky Radiomobil megtagadta annak sugárzását.

A műsormegszakítások részei annak a nyílt konfliktusnak, amely az újonnan kinevezett vezérigazgató és a televízió alkalmazottai között robbant ki a múlt héten.

A Cseh Televízió Tanácsa - amelynek nyolc tagját a képviselőház nevezi ki a parlamenti pártok javaslatára - két hete leváltotta Dusan Chmelícek vezérigazgatót. Helyére múlt szerdán Jirí Hodacot nevezték ki. A cseh sajtó szerint a döntés arra irányult, hogy a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt és az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt ellenőrzése alá vonja a legfontosabb közszolgálati médiát. A két párt vezetése ezt tagadta.

Chmelícek menesztése, illetve Hodac kinevezése széleskörű tiltakozást váltott ki szakmai körökben és a sajtóban egyaránt. A televízió fellázadt alkalmazottait a cseh kulturális- és közélet számos ismert személyisége biztosította támogatásáról. A televízió alkalmazottait támogató petíciót eddig több mint 25 ezer ember írta alá.

A televízió igazgatói tanácsának 12 tagja közül kilenc kedden az alkalmazottak oldalára állt, s szintén felszólította Hodacot, hogy a helyzet rendezése érdekében azonnal mondjon le. Az új vezérigazgató erre azonban nem hajlandó.

Václav Klaus, a Polgári Demokratikus Párt vezetője az ünnepek alatt felszólította a kormányt, hogy lépjen közbe, s állítsa vissza a "törvényességet". Libor Roucek, kormányszóvivő szerint a kabinet nem illetékes ez ügyben, s ezért Milos Zeman miniszterelnök nyíltan nem is foglal állást. Pavel Dostál, kulturális miniszter viszont kedden délután úgy nyilatkozott, hogy a Hodacnak le kellene mondania, hogy a kialakult patthelyzetet fel lehessen oldani. Petr Pithart szenátusi elnök szerint a botrányos események azt mutatják, hogy a Cseh Televízióról szóló törvény rossz.

Az országos Rádiós és Televíziós Műsorszórási Tanács, amely a cseh elektronikus közszolgálati médiumok legfelsőbb parlamenti felügyeleti szerve, csütörtökön rendkívüli ülésen foglalkozik a kialakult helyzettel. 30 szenátor is a lázadó tévések pártjára áll, közös nyilatkozatukban bejelentették: januárban rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek a televízióban kialakult tarthatatlan helyzet rendezése érdekében.

(MTI)

Korábban:

( 2000. december 25.)