A Palesztin Hatóság pontosításokat vár Clintontól a béketervvel kapcsolatban

Jasszer Arafat palesztin vezető levelet küldött szerdán Bill Clinton amerikai elnöknek. Eszerint a palesztinok mindaddig nem tudnak választ adni az amerikai béketervre, amíg nem kapnak bizonyos pontosításokat.

Szaeb Erakat, a palesztin tárgyalóküldöttség vezetője szerdán az izraeli rádióban azt mondta, hogy Arafat a levélben kifejti a békefolyamatra vonatkozó palesztin álláspontot, de - tette hozzá - "úgy gondolom, e szakaszban korai lenne még következtetéseket levonni". Közölte, hogy a palesztin vezetők mélyrehatóan tanulmányozzák Clinton javaslatait, továbbá konzultációkat kezdtek arab, európai és más államokkal az ügyben.

Ehud Barak, a lemondott, de még hivatalban lévő izraeli kormányfő szerdán megvitatta minisztereivel Clinton kompromisszumos tervezetét, amely mindkét féltől nagy engedményeket igényel. A dpa jelentése szerint az egyórás megbeszélés folyamán legalább három miniszter megtagadta olyan egyezmény támogatását, amelynek értelmében Izrael gyakorlatilag visszaadná a palesztinoknak Jeruzsálem arablakta részét.

Minisztereihez szólva Barak azt mondta, hogy a Clinton-javaslat izraeli elutasítása veszélybe sodorhatja az Egyiptommal és Jordániával kötött békeszerződéseket, és az egész térséget válságba sodorhatja. Hasonló értelemben nyilatkozott a Barakhoz hasonlóan munkapárti Simon Peresz regionális fejlesztési miniszter is.

Az Egyesült Államok nem képviselteti magát Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, Arafat és Barak csütörtök délutáni, sarm-es-sejki találkozóján - közölték szerdán a washingtoni külügyminisztériumban. "Ez az izraeliek és a palesztinok békefolyamata, nem a miénk" - mondta az AFP-nek egy neve elhallgatását kérő minisztériumi személyiség. Az amerikai diplomácia egy másik felelőse úgy nyilatkozott, hogy Washington nem vár végleges választ a felektől a sarm-es-sejki találkozó befejezése előtt.

(MTI)