Az arabok és az izraeliek ellenzik Clinton elnök Jeruzsálemet megosztó elképzelését

Két friss közvélemény-kutatás palesztin és izraeli megkérdezettjeinek zöme ellenzi az amerikai elnök indítványát Kelet-Jeruzsálem megosztására.

Mint az EFE szerdán hírül adta, a Palesztin Közvélemény-kutatási Központ által megkérdezett (kelet-jeruzsálemi és ciszjordániai) palesztinok 57 százaléka ellenezte Bill Clinton javaslatát, amely szerint Kelet-Jeruzsálem, arabok lakta negyedei a palesztinoknak, zsidók lakta részei Izraelnek jutna, továbbá a Mecsetek terének felszíne a palesztinoké, míg az alatta lévő rész a Siratófallal Izraelé lenne. A Smith Kutatóközpontnak a Jerusalem Postban megjelent szondázása szerint az izraeliek 52 százaléka szintén ellenezte a Clinton-kompromisszumot, amelyet hivatalosan még nem tettek közzé.

A megkérdezett palesztinok 52 százaléka egyáltalán ellenezte az Izraellel való tárgyalásokat (míg 39 százalékuk támogatta). A meginterjúvolt palesztinok 79 százaléka elutasította azt az amerikai-izraeli javaslatot, hogy tekintsenek el a 3,5 millió palesztin menekült visszatérési jogától.

(MTI)