Elutasították a pápa merénylőjének, Ali Agcának az amnesztiakérelmét

Egy török bíróság elutasította Mehmet Ali Agcának a kérvényét, amelyben az elítélt amnesztiáért folyamodott. A török férfi 1979-ben követett el sikertelen merényletet II. János Pál pápa ellen.

Mint a török sajtó szerdán jelentette, Agca azt kérte, hogy ő is részesülhessen a múlt héten kihirdetett amnesztiában, amelynek következtében a török börtönök jelenlegi lakóinak mintegy a fele szabadlábra jut. (A múlt héten elfogadott amnesztiatörvény jegyében már szabadon is bocsátottak több ezer foglyot.)

Agca esetében azért utasították el a kérelmet, mert egy korábbi amnesztia keretében (1997-ben) lerövidítették egyik szabadságvesztés-büntetésének időtartamát, és a török törvények szerint egy elítélt nem részesülhet kétszer amnesztiában.

Agca júniusban került vissza Törökországba. Olaszországban kegyelmet kapott, miután letöltött ott 19 évet a pápa elleni 1981-es merénylet miatt kiszabott börtönbüntetéséből.

Törökországban azért börtönözték be, mert még korábbról érvényben volt ellene két ítélet; hétévi szabadságvesztés egy rablásért és kilencévi fegyház egy 1979-es gyilkosságért.

(MTI)