Megszakította adását szerdán este a közszolgálati Cseh Televízió első és második csatornája

Az esti tévéhíradó kezdetének idején, 19:15 órakor, a képernyőn egy szöveg jelent meg, miszerint Jirí Hodac, a televízió új vezérigazgatójának döntése alapján az adás mindkét csatornán addig fog szünetelni, amíg a Rádiós és Televíziós Műsorszórási Tanács nem dönti el, hogy melyik adás a törvényes: az, amelyiket az új vezérigazgató emberei készítenek, vagy pedig az, amelyiket az új igazgató kinevezését el nem ismerő szerkesztők állítanak össze. Vasárnap óta ugyanis az ország különböző részein hol az egyik, hogy a másik csapat adása volt látható.

A szerda esti műsormegszakítás jelenti az eddigi tetőpontját annak a politikai botránnyá fajult vitának, amely a vezérigazgató-csere körül alakult ki. Hodacot a múlt szerdán nevezte ki tisztségébe a Cseh Televízió Tanácsa, amelyben döntő befolyása van az egymással együttműködő ellenzéki Polgári Demokratikus Pártnak és a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Pártnak. A sajtó élesen bírálta a döntést, azt állítva, hogy Hodac szakmailag alkalmatlan az intézmény vezetésére, és a döntés célja a két nagy párt, elsősorban a Polgári Demokratikus Párt politikai befolyásának kiterjesztése a televízióra. A televízió alkalmazottai nem hajlandóak elismerni Hodac kinevezését, és csütörtök óta megszállva tartják a hírszerkesztőséget.

A kormányzó szociáldemokrata párt szűkebb politikai vezetése, amely eddig Hodacot támogatta, szerdán este párbeszédre szólította fel a szembenálló feleket, és nyilatkozatában úgy fogalmazott: a dialógus elkezdése egyik feltételének Hodac azonnali lemondását tekinti.

A televízió irányításáért kirobbant harc éles belpolitikai konfliktussá fajult. Václav Havel államfő támogatásáról biztosította a televízió alkalmazottait. A cseh államfő a cseh közszolgálati médiáknak adott rövid interjújában közölte: Dusan Chmelícek volt vezérigazgató menesztése és Jirí Hodac kinevezése "formailag talán összhangban volt a törvénnyel, de bizonyára megsértette annak szellemét és értelmét". "Ez rendkívül veszélyes" - tett hozzá Havel. Emlékeztetett, hogy az 1948 februári kommunista fordulat Csehszlovákiában "szintén a törvénnyel összhangban játszódott le, bár ellentétben volt az akkor hatályos alkotmány szellemével". Az elnöki iroda ugyanakkor bejelentette: Havel szerdán rögzíttette újévi beszédét, mégpedig a lázadó televíziós szerkesztők csapatával.

Václav Klaus az államfő nyilatkozatára reagálva közölte: az események őt is az 1948 februári kommunista puccsra emlékeztetik. Szerinte azonban a hibát azok követik el, és azok veszélyeztetik a demokráciát, akik támogatják a törvénysértést és a törvénysértőket.

(MTI)