Kostunica nem állítaná bíróság elé Milosevicset

Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök, egyelőre nem lát lehetőséget arra, hogy hazai bíróság elé állítsák a köztársaság korábbi elnökét, Szlobodan Milosevicset. Ez ellentétes a hétvégi szerbiai parlamenti választásokon győztes Szerbiai Demokratikus Ellenzék miniszterelnök-jelöltjének, Zoran Djindjicsnek az elképzelésével, aki szerint Milosevicset felelősségre kell vonni.

A német Deutschlandfunk rádiónak adott szerdai nyilatkozatában Vojiszlav Kostunica kijelentette: az októberben megbuktatott egykori diktátor "jogi és politikai értelemben történő felelősségre vonásához" előbb meg kell teremteni az igazságszolgáltatási és személyi feltételeket. Ide sorolta az államfő a bíróságok és ügyészségek személyi állományának kicserélését, mivel a jelenleg hivatalban lévő tisztviselőket még az előző rezsim nevezte ki - mutatott rá Kostunica.

Meglátása szerint Jugoszláviában "akadnak ma sürgősebb feladatok is", mint Milosevics felelősségre vonása. Az elsőként megoldandó problémák közé sorolta a dél-szerbiai helyzetet, valamint Szerbia és Montenegró viszonyának rendezését.

Milosevics felelősségre vonásának kérdésében megfigyelők ellentétet látnak Kostunica és a leendő új szerb kormány elnöke, Zoran Djindjics álláspontja között. Utóbbi - az államfővel ellentétben - a hétvégén megerősítette: tervei között szerepel a bukott vezető mielőbbi letartóztatása és bíróság elé állítása. Djindjics ugyanakkor értésre adta: Milosevicsnek nem háborús bűntettek, hanem korrupció miatt kell bíróság elé állnia. A hágai nemzetközi bíróságnak való kiadatását Djindjics is ellenzi, mert szerinte egy ilyen lépés "áldozati dicsfényt" kölcsönözne a bukott politikusnak.

(MTI)