Barak lezáratta a nyugati partot és a Gázai övezetet

Ehud Barak izraeli kormányfő és védelmi miniszter csütörtökön utasította a hadsereget és a biztonsági erőket, hogy haladéktalanul zárják le teljesen a nyugati partot és a Gázai övezetet, miután két izraeli életét vesztette egy pokolgépes merénylet következtében, egy másik robbantásban pedig tizennégy izraeli sérült meg.

Sok palesztin fennhatóság alatti város már lezártak a palesztin felkelés szeptember végi kirobbanása óta, de egyes helyeken eddig megmaradt a mozgási lehetőség. A palesztinok azzal vádolják Izraelt, hogy a városaik köré vont kordonnal kollektív büntetést gyakorolnak, és kárt okoznak a palesztin gazdaságnak.

A Barak hivatala által kiadott közlemény szerint a hadsereg "további lépéseket tesz majd az ellenség terrorakcióinak meghiúsítása érdekében". Barak választási ellenfele, a jobboldali Likud pártot vezető Ariel Saron eközben levelet küldött Jasszer Arafat palesztin elnöknek a ramadán böjti hónap vége alkalmából, és ebben kifejezte reményét, hogy "az ünnep alkalmat ad a békére az izraeli és a palesztin nemzetnek, és lehetővé teszi, hogy a térségben mindenki békében és biztonságban éljen". A levelet ismertető hivatalos palesztin forrás közölte, hogy Saron sohasem küldött még ilyen levelet Arafatnak.

Bill Clinton amerikai elnök kizárta a további tárgyalásokat az izraeli és a palesztin vezetőkkel, amíg azok el nem fogadják a Clinton-terv alapvető pontjait. Az amerikai elnök nem kapott még választ Arafattól, Barak pedig már szerdán válaszolt Clintonnak, miszerint kész tárgyalni az amerikai feltételek alapján, ha a palesztinok is egyetértenek azokkal.

(MTI)