Egy palesztin szervezet magára vállalta a tel-avivi merényletet

A magát Szaladin Brigádoknak nevező csoport vállalta magára a csütörtökön Tel-Avivban végrehajtott robbantásos merényletet, amelyben 14 személy megsérült.

A Reuters szerint két robbanás történt a tengerparti városban: a főutcán haladó távolsági buszt szinte szétvetette a légnyomás. A kerületi rendőrparancsnok azt mondta az izraeli televíziónak, hogy valószínűleg egy dobozban helyezték el a szerkezetet, de azt nem tudni, hogy ki az elkövető.

A három hónappal ezelőtt kitört izraeli-palesztin fegyveres zavargások előtt ismeretlen Szaladin Brigádok nevében egy telefonáló közölte a Reutersszel, hogy ők a végrehajtók. A csütörtökihez hasonló terrortámadások után általában több szervezet is vállalja a merényletet, most azonban csak ez a csoport tette ezt meg.

A Hamász palesztin mozgalom gázai vezetője, Abu Hanab úgy nyilatkozott, hogy a csütörtöki merénylet a palesztin nép elleni izraeli agresszióra adott válasz. Arra a kérdésre, hogy ki követte el a busz elleni támadást, azt felelte: nem az a fontos, hogy ki a végrehajtó, hanem az, hogy palesztin volt.

A Szaladin Brigádokról keveset tudni, az eddig 343 halottat követelő izraeli-palesztin erőszak fellángolása óta több merénylet elkövetését vállalta. A Szaladin Brigádokat Szaladin XII. századi kurd származású egyiptomi uralkodóról nevezték el, aki 1187-ben fényes győzelmet aratott a keresztes hadak felett, és még abban az évben Jeruzsálemet is elfoglalta.

(MTI)