Nem mondták le, csak elhalasztották a csütörtökre tervezett hármas közel-keleti csúcstalálkozót, melyen Ehud Barak izraeli kormányfő, Jasszer Arafat palesztin és Hoszni Mubarak egyiptomi elnök vett volna részt. Ennek oka, hogy túl messze van még egymástól a palesztin és az izraeli álláspont a viszály megoldását célzó amerikai béketerv megítélésében. Izrael közben már jelezte, hogy elfogadja a Clinton-tervet "tárgyalási alapnak".

A korábbi hírekkel ellentétben nem mondták le hivatalosan, csak elhalasztották a csütörtökre tervezett hármas közel-keleti csúcstalálkozót, melyen a tervek szerint Ehud Barak izraeli kormányfő, Jasszer Arafat palesztin és Hoszni Mubarak egyiptomi elnök vesz részt. Egyiptomi és izraeli részről a halasztást azzal indokolták, hogy túl messze van még egymástól a palesztin és az izraeli álláspont a közel-keleti viszály megoldását célzó amerikai béketerv megítélésében.

Csütörtök hajnalban az egyiptomi elnökséghez közeli források azt jelentették, hogy nem kerül sor az egyiptomi és a palesztin elnök valamint az izraeli kormányfő csütörtökre tervezett csúcstalálkozójára.

Efrájim Szneh, az izraeli védelmi miniszter helyettese kijelentette az amerikai CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában, hogy jelenleg még nem időszerű Ehud Barak ügyvivő kormányfő találkozója Jasszer Arafat palesztin elnökkel és Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel. Emellett hangsúlyozta, hogy egyik oldalról sem mondták le hivatalosan a találkozót.

A hármas találkozó elmarad tehát, megtartják viszont csütörtökön Arafat és Mubarak kétoldalú megbeszélését, sőt az egyiptomi elnök azt is tervezi a CNN értesülése szerint, hogy külön tárgyalást folytat a nap folyamán Barakkal is.

Izrael elfogadja a Clinton-tervet "tárgyalási alapnak"

A sarm el-sejki fürdőhelyen tervezett hármas találkozón a tervek szerint megvitatják Bill Clinton kompromisszumos béketervét. Az izraeli kormány már jelezte, hogy elfogadja "tárgyalási alapul" amerikai elnök javaslatát, amennyiben azt a palesztin fél ugyanilyen formában megfelelő tárgyalási alapnak tekinti.

A Clinton elnök által javasolt elgondolás lehetővé teszi a béketárgyalások felújítását - ismertette a szóvivő az izraeli biztonsági kabinet éjszakai, három órán át folytatott ülése nyomán kiadott közleményt. Az izraeli fél ugyanakkor további pontosításokat fog kérni az Izrael számára létfontosságú kérdésekben. Az izraeli kormányszóvivő azt is közölte: Ehud Barak izraeli ügyvivő kormányfő és Hoszni Mubarak egyiptomi elnök csütörtökön reggel találkozik, hogy megvitassa a tervezett hármas csúcstalálkozó elhalasztásával előállt helyzetet.

Az izraeli közszolgálati rádió szerint a Clinton-terv tulajdonképpen egy elvi nyilatkozat, amelynek elfogadását további tárgyalásoknak kell majd követnie. A béketerv előtérben lévő változata az iszlám harmadik szent helyét magában foglaló Mecsetek Tere fölötti teljes palesztin ellenőrzésről szól, miközben elismeri a zsidók és az általuk Templomhegynek nevezett szent hely közötti "történelmi kapcsolatot". A zsidók számára ez vallásuk egyik legszentebb építménye, amelyből mára nem maradt más, mint az épület nyugati fala, a Siratófal. Azok a palesztin menekültek, akik Izrael megalakulásakor - 1948-ban - elhagyták otthonaikat, a béketerv értelmében visszatérhetnének a létrejövő palesztin állam területére, de nem Izraelbe. Ami a határokat illeti, csaknem teljesen az 1967-es hatnapos háború előtti állapotokat állítanák helyre. Izraelnek az akkor megszállt területek közül Gázát teljes egészében, a ciszjordániai területeket pedig 95 százalékban kellene átadnia.

(MTI)