Ismét aknatámadás ért egy szerb rendőrőrsöt a koszovói határ mellett

A jugoszláv politikai vezetés az újabb albán támadás miatt kilátásba helyezte, hogy erővel tisztítja meg a határ menti területeket. Az utóbbi hetekben szélsőséges koszovói albán fegyveresek több összetűzést provokáltak a szerb rendfenntartó alakulatokkal.

Lövöldözés volt szerdán éjjel és csütörtök hajnalban a Koszovó mentén húzódó dél-szerbiai biztonsági övezetben.

Koszovói albán szeparatisták hat aknát lőttek ki egy szerb rendőrőrsre Djurdjevac településről, amely Bujanovactól 10 kilométerre északra fekszik. A támadásban senki sem sérült meg, de a robbanásokat a szerb ellenőrzés alatt álló Bujanovacon is hallották.

Milun Dinics, a szerb hadsereg ezredese elmondta, hogy számos környékbeli településen az albán fegyveresek fokozott tevékenységét észlelték - írta az AP, hozzátéve: a térségben a jugoszláv biztonsági erők mozgását is megfigyelték.

A Szerbia területén a koszovói közigazgatási határ mentén kialakított 5 kilométer széles biztonsági övezetben több mint egy hónapja feszült a helyzet, miután a magukat Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítási Hadseregének (UCPMB) nevező albán szakadárok meggyilkoltak négy szerb rendőrt, és rajtaütöttek több rendőrségi ellenőrző poszton.

A jugoszláv parlament felső háza - emlékeztetett az AP - éppen szerdán szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát: szabjon határidőt az albán szakadároknak a biztonsági övezetből való távozásra, mert ha még sokáig ott maradnak, akkor Belgrád "erővel tisztítja meg a térséget".

(MTI)

Korábban:

(2000.12.21.)