Két izraeli meghalt és legkevesebb kettő megsérült csütörtökön délután egy pokolgépes merényletben Izrael és a Gázai övezet határán. Izraeli katonai forrás szerint a robbanószerkezetet, amelyet egy átkelőhelynél helyeztek el, feltehetőleg távirányítással hozták működésbe, amikor az izraeliek megpróbálták hatástalanítani.

A libanoni Hezbollah televízió szerint a radikális Iszlám Dzsihád mozgalom röviddel később telefonon magára vállalta az akciót. A gyilkos merénylet alig néhány órával azután történt, hogy Tel-Avivban tizennégyen megsérültek egy szintén muzulmán szélsőségesek által vállalt robbantás következtében.

Libanoni biztonsági források közlése szerint izraeli katonák csütörtökön lövéseket adtak le kődobáló libanoni civilekre a két ország határán, és négyet - köztük egy nyolcéves fiút - megsebesítettek. Az izraeli hadsereg változata szerint viszont a katonák két felfegyverzett civilre lőttek rá, akik fegyverükkel célba vették őket, miközben mások heves kőzáport zúdítottak rájuk.

Jasszer Arafat palesztin elnök, aki - a tervezett Sarm el-Sejk-i hármas csúcs meghiúsulását követően - csütörtökön Kairóban kétoldalú tárgyalást tartott Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel, hazautazása előtt a repülőtéren nyilatkozva nem zárta ki, hogy a csúcstalálkozóra később sor kerül. Elmondta, hogy péntek éjjel összeül a palesztin vezetés, és folytatja a vitát Bill Clinton elnök kompromisszumos békejavaslatairól. Gázába hazatérve Arafat megismételte, hogy a palesztin vezető testületek tovább tanulmányozzák az amerikai javaslatokat, amelyeket a palesztin elnök "véleményeknek és elgondolásoknak" nevezett. Arafat pozitívnak minősítette Mubarakkal folytatott kairói tárgyalásait.

(MTI)