Lavina sodort el négy fiatalt a Lengyel-Tátrában

Sikerült kimenteni, és kórházba szállítani azokat a fiatal turistákat, akiket lavina sodort el csütörtökön a Lengyel-Tátrában. A fiatal poznani turisták egyikét újra kellett éleszteni, mert közel egy órát töltött a hó alatt.

A legsúlyosabb sérült mintegy 50 percig feküdt a hó alatt. A hegyi mentőknek sikerült szívműködését újraindítani, majd az eszméletlen embert helikopterrel egy zakopanei kórházba szállították. A zakopanei orvosok elmondták, hogy testhőmérséklete fokozatosan emelkedik, és általános állapota javul. Két kórházban ápolt társa közül az egyiknek valószínűleg gerincsérülése van, a másik végtagtöréseket szenvedett. Negyedik társuk kisebb zúzódásokkal megúszta a balesetet.

A mentők szerint a négy turistának, különösen a betemetett fiatalnak, nagy szerencséje volt. A lavina alá került áldozatok a levegőhiány és a test kihűlése miatt általában még a mentők megérkezése előtt
meghalnak. Két éve ugyanebben a térségben, Zawrat mellett három pultuski lengyel fiatalt sodort el a lavina, akiknek tetemét csak a következő év tavaszán találták meg.

A Lengyel-Tátrában a korábbi évekhez képest idén nagyon kevés a hó, a csúcsokon alig haladja meg a 20 centimétert. A hasadékokban, mélyedésekben viszont helyenként derékig ér. A hegyi mentőszolgálat szerint a Lengyel-Tátrában általában nincs lavinaveszély, de nem tanácsos a magasabb csúcsokra kirándulni.

(MTI)